Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, un aliat important al lui Vladimir Putin, a luat foc după ce Ambasada SUA la Moscova a transmis un apel către poporul rus.
În acest sens, Medvedev i-a ameninţat pe americani că rachetele hipersonice Zircon se apropie de ţărmurile NATO şi pot fi plasate chiar la 160 km de coastele Statelor Unite.
În avertizările sale, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a afirmat că rachetele hipersonice vor fi în curând aproape de țărmurile NATO, după ce ambasada SUA a declarat într-un videoclip că este solidară cu rușii care s-au opus războiului din Ucraina.
Dmitri Medvedev: Principalul cadou de Anul Nou a plecat ieri către țărmurile țărilor NATO
De altfel, invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat unul dintre cele mai sângeroase războaie din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai profundă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul, după criza rachetelor din Cuba din 1962.

Astfel,„Principalul cadou de Anul Nou, cu un pachet de muniție de rachete Zircon, a plecat ieri către țărmurile țărilor NATO”, a transmis Medvedev, referindu-se la decizia președintelui Vladimir Putin de a desfășura o navă de război cu rachete de croazieră hipersonice în Atlantic, transmite Reuters.
Medvedev a spus că rachetele ar putea fi plasate la 160 km de coasta SUA, adăugând: „Așa că bucurați-vă! Îi va aduce în fire pe oricine reprezintă o amenințare directă pentru Rusia și aliații noștri.”
Ce mesaj a transmis Ambasada americană de la Moscova tuturor ruşilor?
Medvedev a făcut aceste  afirmații după ce ambasada SUA în Rusia a difuzat un videoclip intitulat „apel către poporul Rusiei”. Videoclipul de 50 de secunde conține imagini cu impactul bombardamentelor din Ucraina și în care se spune că ceea ce se întâmplă acolo „nu este demn de tine”.
„Suntem solidari cu fiecare dintre voi care depuneți eforturi pentru a crea un viitor mai pașnic”, se precizează în videoclip, care prezintă o imagine cu sloganul „Nu războiului”, mesaj în limba în rusă scris pe un perete.
„De-a lungul istoriei, țările noastre au fost unite prin categoria culturilor și realizările noastre”, se spune în videoclip, adăugându-se că Rusia și Statele Unite „au concurat și au colaborat” de zeci de ani.
În plus, videoclipul mai prezintă imagini cu cosmonauți sovietici, scriitori precum Fedor Dostoievski și lideri precum Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov și Boris Elțin, Putin nefiind inclus.

Medvedev, un aliat apropiat al lui Putin, a criticat videoclipul, descriind guvernul SUA drept „de nebuni” cinici și „fii de cățea”, despre care spune că folosește trucurile propagandistului nazist Joseph Goebbels.
De când a început războiul, retorica lui Medvedev a devenit din ce în ce mai acidă, deși opiniile sale publicate coincid uneori cu gândirea la nivelurile superioare ale elitei Kremlinului.