Primăria municipiului Cluj-Napoca a organizat marți dezbaterea pe tema proiectului de buget al anului 2023.

În deschiderea discuțiilor, primarul Emil Boc a prezentat proiectul de buget al anului care a început, cu componentele acestuia și proiectele avute în vedere spre a fi finalizate, continuate sau demarate, pe toate domeniile, de la educație și sănătate, până la digitalizare și infrastructură.

Mai mulți participanți la dezbatere au luat cuvântul pentru a cere explicații legate de proiectul de buget, dar mai ales au venit cu sugestii. Astfel, unul dintre aceștia, reprezentant al societății civile, a atras atenția asupra punerii în valoare așa cum se cuvine a statuii Școlii ardelene din fața Universității Babes Bolyai, în contextul lucrărilor de amenajare pietonală de pe strada Kogâlniceanu.

Un alt participant la dezbatere a atras atenția, printre altele, asupra problemei lipsei parcărilor, atât pentru mașini, cât și pentru biciclete și a afirmat că ar trebui ca municipalitatea să aibă în vedere realizarea mai multor astfel de parcări pentru biciclete.

În cadrul discuțiilor, Emil Boc a precizat că proiectul bugetării participative trebuie să facă saltul înspre maturitate, și că își va continua activitatea, dar la un palier superior.

Un alt participant la discuții a atras, la rândul său, atenția că dacă nu se mai poate în bugetul propriu zis, măcar în proiectul de bugetare participativă sa se aibă în vedere „înverzirea” nevoilor primare ale clujenilor – apa si hrana.

Reamintim că în acest an municipalitatea clujeană va avea la dispoziţie 3.048.549.300 de lei. Din această sumă, 650.167.000 lei reprezintă fondurile prevăzute pentru metrou.

Față de anul trecut, bugetul este mai mare cu 49,94 la sută, iar dacă nu se includ banii pentru metrou, creșterea este de 18 la sută față de 2023.

În acest an, bugetul pentru dezvoltare va fi 1.635.689.000 lei, iar cel de funcționare de 1.412.860.303 lei.

La momentul lansării proiectului, primarul menționacă municipalitatea a fost obligată să includă în buget componenta pentru metrou ținând cont că există deja o licitație în derulare și un contract de finanțare semnat pentru acest proiect. El a menționat că banii pentru metrou prevăzuți în bugetul municipiului vor putea fi folosiți la exproprieri, avans la firma care va câștiga licitația și la pregătirea documentațiilor de execuție a proiectului.

A.M.C.