Din cei 50.000 de pușcăriași ruși recrutați de grupul militar privat Wagner pentru a participa la războiul din Ucraina, pe frontul de luptă au rămas doar zece mii de persoane, spune Olga Romanova, șefa fundației caritabile Rus Seated, citată de meduza.io.
Pierderi masive pentru gruparea Wagner„Potrivit datelor noastre, 42-43 de mii de pușcăriași au fost recrutați până la sfârșitul lunii decembrie. Acum sunt, cel mai probabil, deja peste 50 de mii. Dintre aceștia, zece mii luptă pe front, pentru că toți ceilalți sunt fie uciși, fie dispăruți, fie dezertori, fie s-au predat”, a afirmat Romanova pentru proiectul My Russian Rights.
Potrivit datelor ei, dezertările din gruparea Wagner au început încă din toamnă. Mulți dintre ei, notează șeful proiectului, au fugit înapoi în Rusia, luând cu ei armele. Ca exemplu, ea a citat un caz care a avut loc la începutul lui decembrie 2022 în regiunea Rostov. Atunci un fost deținut care dezertase din PMC a deschis focul asupra unui polițist, rănindu-l pe unul dintre ei.Romanova a mai presupus că fondatorul PMC Wagner, Yevgeny Prigojin, care „i-a promis lui Putin că va câștiga războiul”, nu ține statistici despre prizonierii dispăruți sau părăsiți, pur și simplu notându-i pe toți în lista morților. Acest lucru, în special, poate fi evidențiat de rapoarte conform cărora PMC returnează mormintele goale rudelor prizonierilor.A devenit cunoscut despre recrutarea prizonierilor în închisorile rusești pentru a participa la războiul din Ucraina în vara anului 2022. Fondatorul PMC, Yevgeny Prigozhin, a vizitat personal unele colonii în scopul recrutării.
În decembrie, coordonatorul comunicării strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că numărul luptătorilor Wagner din Ucraina ar putea ajunge la 50.000 de persoane. El a mai precizat că 90% din acest grup ar putea fi foști prizonieri. În ianuarie, această informație a fost confirmată parțial de Ministerul britanic al Apărării.