Experții spun că popularitatea unor persoane precum Andrew și Tristan Tate în rândul tinerilor și al adolescenților este un simptom al unei boli sociale larg răspândite: lipsa unor modele masculine sănătoase.

Andrew Tate este admirat de tineri din întreaga lume, chiar dacă este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol

Patru tineri români au descris pentru Libertatea ce înseamnă pentru ei „filosofia” fraților Tate și de ce-i consideră nevinovați, în ciuda acuzațiilor. „Ei au fost tatăl de care am avut nevoie să mă învețe cum să fiu un bărbat sănătos și puternic” – sune unul dintre ei, Robert, 21 de ani.

Andrew Tate, poetul din spatele gratiilor: „Gândacii, păduchii și ploșnițele de pat sunt singurii mei prieteni noaptea”

„Ne-a învățat să spunem nu la orice abuz, fie că e vorba de botnițe, de vaccinuri criminale sau propagande neomarxiste degenerate” – spune un altul, Andrei, 18 ani, despre Andrew Tate.

Popularitatea lui Andrew Tate, 36 de ani, fost kickboxer profesionist, a explodat anul trecut. Filmările în care apare în mașini de lux, cu teancuri de bani și arme, vorbind despre rolul femeilor și al bărbaților în societate au milioane de vizualizări.

Tot anul trecut, platformele Facebook, Instagram și YouTube i-au închis conturile din cauza mesajelor considerate periculoase pentru tineri.

Presa străină îl numește „regele masculinității toxice”. Alături de fratele său, Tristan, 34 de ani, Andrew Tate se află în arest preventiv de la finalul lunii decembrie, sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol. Acest lucru nu le-a știrbit însă din popularitate.

Andrew Tate, la fel ca mulți alții, a profitat de faptul că oamenii care se simt lipsiți de drepturi caută îndrumare și speranță prin intermediul internetului, arată o analiză The Conversation. Astfel, el face parte dintr-o nouă ierarhie socială care se formează în jurul celor care se simt dezamăgiți de liderii convenționali.