Scăderea populației maghiare din Transilvania poate fi explicată prin dubla cetățenie acordată de Guvernul din Budapesta, susține fostul președinte al UDMR, Markó Béla. Potrivit Recensământului populației și locuințelor din 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut cu 225.000 în ultimii 10 ani, astfel că comunitatea maghiară din România constă din puțin peste un milion de persoane.

Fostul președinte al UDMR afirmă că această scădere poate avea mai multe explicații, cum ar fi faptul că o minoritate care devine mai mică are mai multe șanse să dispară și faptul că maghiarii sunt cu cel puțin o generație mai în vârstă decât românii.

Conform datelor Recensământului 2021, doar 12,9% din maghiari au studii superioare, în timp ce procentajul pentru populația generală a României este de 16%.

Markó Béla consideră că acest fenomen este îngrijorător, deoarece o parte a tinerilor maghiari studiază la universitățile din Ungaria sau, chiar dacă absolvă universitățile din România, pleacă din țară. El susține că adevărata problemă este proporția care nu s-a diminuat începând din 1992, care a scăzut brusc de la 6,5% la 6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.