Bărnatul de 44 de ani din Cășeiu, județul Cluj, a fost reținut după ce a intrat peste o minoră în casă și a violat-o, miercuri, 1 februarie 2023, potrivit Monitorul de Cluj. Surse din pachet au precizat pentru presa locală că bărbatul a fost eliberat pentru că decizia de arestare a venit după expirarea reținerii.

Potrivit clujust.ro, surse din pachet susțin că au vrut să meargă cu propunerea de arestare încă din seara de 1 februarie, însă judecătoarea de drepturi și libertăți le-ar fi transmis că este plecată. 

Curtea de Apel Cluj dă vina pe parchet pentru că nu ar fi sesizat judecătorul la timp.

Decizia de arestare preventivă a venit pe 2 februarie, la ora 16:00, aproximativ 3 ore după ce bărbatul a fost eliberat, însă polițiști nu l-au mai găsit. Așa că violatorul din Cășeiu a fost dat în urmărire, iar autoritățile au cerut ajutorul cetățenilor pentru a-l găsi.

Vineri, 3 februarie, IPJ Cluj a informat în jurul orei 15:00 că „în urma cu puțin timp, bărbatul a fost depistat de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej – Secția 5 Poliție, pe raza comunei Cășeiu”, la mai bine de 24 de ore după ce a fost eliberat.

Bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Conducerea Curţii de Apel Cluj spune că constatat că „în şedinţa camerei de consiliu din 2 februarie 2023, Judecătoria Dej” a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile faţă de inculpatul

„La ora 12:43 cauza astfel formată a fost repartizată judecătorului de drepturi şi libertăţi Mărginean-Cătinean Candidia Laura, care a stabilit prin rezoluţie ora 13:00 pentru soluționarea propunerii”, iar decizia trebuia pusă în aplicare înaintea expirării rețineri, la „data de 02.02.2023 la ora 13:15”, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Cluj.

De asemenea, Curtea de Apel Cluj susține că judecătoarea a fost sesizată „cu numai 54 de minute mai devreme de expirarea măsurii reținerii”, iar legea spune că sesizarea trebuie făcută cu cel puțin 6 ore înainte.

„Soluţionarea propunerii de arestare preventivă în şedinţa camerei de consiliu s-a făcut în prezenţa inculpatului, audiat în intervalul orar 13:00 – 13:07, deci în interiorul duratei reţinerii” după care judecătorul s-a retras pentru deliberare, „pronunţarea hotărârii având loc la ora 16:00.”, scrie în comunicat.

Între timp inculpatul a fost eliberat, deoarece expirase termenul pentru reținere „iar legea nu prevede ca activitatea de deliberare şi de pronunţare a hotărârii, deci soluţionarea propriu-zisă a propunerii, să aibă loc în interiorul celor 24 de ore ale reţinerii decizia”

„Datele prezentate anterior şi care rezultă din evidenţa informatizată a instanţei arată faptul că sesizarea judecătorului de drepturi şi libertăţi a avut loc cu numai 54 minute mai devreme de expirarea măsurii reţinerii”, a mai transmis Curtea de Apel Cluj.