Cum vor arăta facturile după plafonarea prețului la energie electrică

0
15

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retina

Prețul la curent electric este stabilit de Guvern. Acum asta e o certitudine grație unei ordonanțe de urgență (OUG) adoptată de Guvernul PSD-PNL-UDMR. Dar, cum se va reflecta asta în facturile românilor încercăm să arătăm mai jos.

 

Românii care, în anul 2021, au avut un consum mediu lunar de energie electrică de sub 100 kWh, vor plăti în continuare prețul plafonat de acum, 68 de bani/kWh. Nu se schimbă pactic nimic pentru ei.

Românii care, în anul 2021, au avut un consum mediu lunar de energie electrică cuprins între 100 și 255 kWh, vor plăti în continuare prețul plafonat de acum, 80 de bani/kWh. Nici pentru ei nu se schimbă nimic.

Românii care au avut un consum mediu lunar peste 255 kWh, dar sub 300 kWh, au parte de o modificare. Pentru primii 255 kWh, vor plăti prețul de 80 de bani/kWh, la fel ca și acum, dar pentru diferența de până la 300 kWh, vor plăti un preț plafonat de 1,3 lei/kWh.

Înainte, pentru această diferență, furnizorul calcula un cost lunar de achiziție, peste care punea marja sa de furnizare reglementată, tarifele de rețea și taxele. Acum, factura este mult mai predictibilă pentru acest tip de client

Românii care au avut, în 2021, un consum mediu lunar de peste 300 kWh nu aveau parte până acum de o plafonare a prețului. Potrivit declarațiilor publice, ei vor plăti un preț plafonat de 1,3 lei/kWh pentru toată cantitatea de energie consumată, conform Economica.net.

Ce se schimbă pentru clienții comerciali de energie electrică, noile prețuri

Toate IMM-urile și companiile din industria alimentară vor plăti în continuare prețul plafonat de 1 leu/kWh, nu se schimbă nimic pentru această categorie de consumatori. Din declarațiile publice, vor plăti acest preț și instituțiile publice și, posibil, companiile de transport și cele de apă.

Celelalte companii, care nu aveau până acum niciun plafon de preț, vor plăti prețul plafonat de 1,3 lei/kWh pentru tot consumul de energie. Astfel, și pentru acești clienți, costurile cu energia electrică vor fi mult mai predictibile.

Aceste prețuri plafonate sunt cele finale, cu tarife de rețea și taxe. Prețurile sunt maximale, și, dacă clienții au parte de prețuri mai mici în contracte decât aceste plafoane, le vor plăti pe primele.

De când intră în vigoare noile modificări

Modificările nu sunt făcute de Guvern, și vor fi făcute în Parlament, când se va dezbate OUG 119/2022, intrate în vigoare de la 1 septembrie. Oficialii au spus că legea de aprobare a ordonanței va trece de Parlament în una-două săptămâni. Nu este clar dacă noile plafoane se vor aplica imediat după ce legea de adoptare a ordonanței va fi adoptată sau de la 1 ianuarie. Oficialii spun că aceste plafoane de preț vor fi valabile până în primăvara anului 2025, dar totul va depinde de forma legii adoptată în Parlament.

Vezi și USR cere coaliției PSD-PNL-UDMR să explice ce se va întâmpla cu facturile la energie de la 1 ianuarie 2023

Se introduce prețul reglementat de achiziție

Separat de aceste plafoane de preț anunțate, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență, prin care a introdus obligația pentru toți producătorii de energie electrică de a vinde 80% din cantitățile prognozate de a fi produse, minus cele contracte deja, la prețul de 450 de lei/MWh, prin așa-zis mecanism de achiziție centralizată. Furnizorii vor cumpăra energia la acest preț (cel mai probabil cantitățile nu vor fi suficiente pentru majoritatea) și, alături de achizițiile suplimentare din piață, vor vinde energia clienților finali, dar prețurile finale plătite nu vor putea depăși plafoanele.

Diferența va fi în continuare decontată de bugetul statului, dar, pentru că s-a introdus acel preț de 450 de lei/MWh, sumele care vor fi plătite de stat vor fi considerabil mai mici. Mecanismul va fi aplicat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, și va fi aplicat tuturor producătorilor, cu excepția celor din surse regenerabile, cel puțin din ce știm acum – Ordonanța nu a fost publicată în Monitor la momentușl redactării acestui text.

Toți producătorii de energie vor fi obligați să vândă, până în martie 2025, electricitatea la prețul de 450 lei/MWh. Se instituie mecanismul de achiziție centralizată prin OPCOM
”Practic eu cred că în momentul de faţă putem vorbi de o achiziţie şi un preţ al energiei electrice achiziţionat de furnizor care va permite menţinerea acestor plaje, aşa cum l-aţi auzit şi pe prim-ministru, de 0,68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 de kw, 0,80 de lei până în 255 de kw şi 1,3 lei prin modificarea ordonanţei 119 în Parlament pentru restul consumatorilor şi 1 lei pentru IMM-uri, instituţii publice, ceea ce lipseşte acum în Ordonanţa 119”, a spus Ministrul Energiei, Virgil Popescu

Ministrul Energiei a menţionat:”Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”.

Citește aici OUG pe energie ”va permite o stabilitate a preţurilor” crede Virgil Popescu

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinaArticolul Cum vor arăta facturile după plafonarea prețului la energie electrică apare prima dată în Informateca.