”2023, un an bun pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în România! Bugetul CNAIR pentru anul 2023 a fost de 12,7 miliarde lei, bani pe care i-am cheltuit în totalitate pentru modernizarea şi întreţinerea infrastructurii rutiere. Absorbţia fondurilor europene pentru construcţia de noi obiective a ajuns la 114,64%. Contractele finanţate prin PNRR sunt semnate în proporţie de 99%”, scrie Cristian Pistol pe Facebook.

 

Şeful CNAIR mai precizează că ”contractul pentru proiectarea şi execuţia celor 24,4 km dintre Târgu Mureş şi Miercurea Nirajului (ultimul contract finanţat prin PNRR) parte a A8, urmează să fie semnat în scurt timp, după reevaluarea ofertelor”.

 

”Pe lângă deschiderea circulaţiei pe Podul Suspendat peste Dunăre de la Brăila, anul acesta au fost puşi în circulaţie 80 de km de autostradă şi drum expres (din 96 de km recepţionaţi) mult peste media anuală din ultimii 33 de ani (26,6 km).”, spune Pistol.

 

El menţionează că ”2023 este un an record al semnărilor de contracte de lucrări, cu 21 de contracte în valoare de peste 21,5 miliarde lei (4,3 miliarde euro) pentru construcţia a 472,47 km de infrastructură rutieră:- 308,59 km – Autostradă;- 17,70 km – Drum expres;- 146,18 km – Drum naţional.

 

”La ora actuală avem în derulare licitaţii de lucrări în valoare de 11,9 miliarde lei pentru construcţia a încă aproximativ 120 de km de drumuri moderne. Tot în 2023 am lansat şi licitaţii pentru proiectarea (elaborarea Studiilor de Fezabilitate) pentru încă 322 km de autostradă”, subliniază Cristian Pistol.

 

Directorul CNAIR anunţă că finalul acestui an ne găseşte cu constructori pe toate loturile din A7, A0 şi Sibiu – Făgăraş (parte a A13).

 

”O altă premieră este deschiderea circulaţiei pe primii km ai Autostrăzii de Centură Bucureşti (A0), atât pe secţiunea din nord cât şi pe cea din sud. Şi un aspect deloc de neglijat: în anul 2023 am câştigat în instanţe (până în prezent) 58 din cele 85 de litigii administrative. Aceasta reprezintă o rată a deciziilor favorabile CNAIR de 68%, din litigiile înregistrate anul trecut. Pentru a obţine toate aceste rezultate am apelat la calea dialogului permanent cu partenerii noştri (instituţionali şi contractuali), ceea ce a dus de cele mai multe ori la găsirea de soluţii acolo unde au existat diverse probleme sau obstacole”, menţionează Pistol.