G7 ia în considerare o interdicţie aproape totală a exporturilor către Rusia, a relatat săptămâna trecută agenţia japoneză de ştiri Kyodo, citând surse guvernamentale nipone. G7 ar discuta despre o schimbare radicală a abordării sale privind sancţiunile, astfel încât exporturile către Rusia să fie interzise în mod automat, cu excepţia unora care vor fi incluse pe o listă prestabilită de produse care pot fi livrate către această ţară. În cadrul actual, este permisă vânzarea de bunuri către Rusia, cu excepţia cazului în care acestea se află în mod explicit pe lista neagră.

„Această idee a idioţilor de la G7 despre o interdicţie totală a exporturilor către ţara noastră, în mod implicit, este frumoasă, în sensul că implică o interdicţie reciprocă a importurilor în ţara noastră, inclusiv a categoriilor de bunuri care sunt cele mai sensibile pentru G7”, a declarat Dmitri Medvedev într-o postare făcută duminică pe canalul său Telegram, relatează Reuters. „Într-un astfel de caz, acordul privind cerealele – şi multe alte lucruri de care au nevoie – se va încheia pentru ei”, a ameninţat fostul preşedinte rus.

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va renunţa la participarea sa la acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care urmează să expire la 18 mai, una dintre puţinele pârghii care i-au mai rămas pentru a negocia cu Occidentul.

Medvedev, un aliat de cursă lungă al preşedintelui Vladimir Putin, este vicepreşedintele influentului Consiliu rus de Securitate şi conduce o comisie guvernamentală consacrată producţiei de arme pentru războiul din Ucraina.

Moscova a avut în repetate rânduri obiecţii faţă de termenii acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră – singurul progres diplomatic semnificativ în cele 14 luni de conflict din Ucraina, obţinut prin medierea Turciei şi a ONU.

În condiţiile în care acordul se apropie de termenul la care ar urma să fie prelungit (18 mai), Moscova a mai ameninţat că va renunţa la iniţiativă, dacă Occidentul nu ridică anumite restricţii care să îi faciliteze exporturile de produse agricole şi îngrăşăminte. Aceste exporturi nu sunt interzise în sine, dar sancţiunile asupra sectorului bancar şi al asigurărilor, de pildă, sunt piedici pentru Rusia pentru a-şi obţine veniturile.

Duminică, G7 a cerut „prelungirea, punerea în aplicare integrală şi extinderea” acordului pentru exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, după cum au declarat miniştrii agriculturii din cadrul grupului într-un comunicat. „Condamnăm încercările Rusiei de a folosi alimentele ca mijloc de destabilizare şi ca instrument de coerciţie geopolitică şi ne reiterăm angajamentul de a acţiona în solidaritate şi de a-i sprijini pe cei mai afectaţi de transformarea alimentelor intr-o armă de către Rusia”, se arată în comunicat.

Acordul pentru cereale a fost semnat la Istanbul în iulie anul trecut, permiţând Ucrainei să exporte peste 27 de milioane de tone de grâne din câteva dintre porturile sale de la Marea Neagră.

Săptămâna viitoare, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să discute la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră.