A fost confirmat primul caz de infectare de COVID cu mutația Omicron, denumită „Kraken”. Se pare că boala s-a confirmat la un bebeluș.

Boala a fost depistată la un bebeluș și se pare că are o formă ușoară de COVID numită „Kraken”. În prezent, au fost înregistrate cazuri în 29 de țări, dintre care 13 doar în Europa.

„Nu avem elemente de îngrijorare”

De curând, Alexandru Rafila, Ministrul Sănătții, a vorbit despre noua subvariantă care pune semne de întrebare. Conform acestuia, se pare că nu avem motive de îngrijorare, cel puțin pentru moment.

„N-are niciun fel de importanţă dacă sunt două sau dacă sunt zece, nu este relevant acest lucru, important este dacă o astfel de variantă este dominantă într-un anumit moment şi cel mai important lucru este dacă varianta care este dominantă într-un anumit moment, fie că este BA4, BA5, fie că este XBB produce îmbolnăviri printr-o transmisibilitate mai mare şi cel mai important e dacă există mai multe spitalizări.

Nu există date în momentul de faţă privind o gravitate mai mare a infecţiilor cu aceste tulpini noi, ceea ce este o informaţie bună.

Sigur, numărul de cazuri vedeţi că este în creştere, dar nu avem elemente de îngrijorare apropo de capacitatea de spitalizare inclusiv în zona de Terapie Intensivă”, a declarat Alexandru Rafila.

Ce este varianta XXB.1.5, denumită „Kraken”?

Pe măsură ce un virus se înmulțește, genele sale suferă mutații genetice aleatorii și, în timp, apar modificări ale proteinelor de suprafață sau ale antigenelor virusului, care produc variante.

Maria Van Kerkhove, responsabilă tehnică Covid pentru OMS, a declarat: „Motivul sunt mutațiile care se află în această subvariantă a Omicron, care permit acestui virus să adere la celulă și să se reproducă cu ușurință.”

Ea a adăugat că noua variantă a fost deja descoperită în 29 de țări și este posibil să se regăsească în mai multe state decât se credea anterior.

Omul de știință american Eric Topol a adăugat că „nu am mai văzut o creștere atât de rapidă a unei variante” de când a apărut Omicronul original, în urmă cu aproape un an.

Un virusolog de la Universitatea Johns Hopkins, Andrew Pekosz, a adăugat că XBB.1.5 sau „Kraken” are o mutație suplimentară, care îl face să se lege mai ușor și mai bine de alte celule.

Simptomele XBB.1.5 a.k.a „Kraken”

Deși nu au apărut date oficiale cu privire la primele semne de infecție ale noii variante, deoarece este similară cu Omicron, multe dintre primele simptome vor fi similare.

Usturime în gât
Dureri în partea inferioară a spatelui
Curgerea nasului
Durere de cap
Oboseală
Strănut
Transpirații nocturne
Dureri ale corpului