Contribuția pentru cogenerare a fost redusă de ANRE, românii văd decizia în factura de energie electrică

0
18

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retina

Contribuția pentru cogenerare eficientă a fost redusă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), începând 1 noiembrie. Contribuția este una dintre componentele prezente pe factura de energie electrică a fiecărui client din România.

 

Contribuția a fost fixată la doar 0,00333 lei/kWh, adică 0,3 bani/kWh, practic nimic, de fapt, pentru o factură medie de energie electrică.

Anterior, contribuția pentru cogenerare avea o valoare de 0,01696 lei/kWh, adică 1,96 bani/kWh, stabilită de ANRE și cu valabilitate de la 1 iulie.

Așadar, toți clienții din România au parte de o reducere a facturii de 1,66 bani/kWh, adică 1,66 lei la o factură de 100 kWh.

Vezi și Sfaturi practice: Cum îți poți reduce factura la energie – 2

Ce contribuția pentru cogenerare

Contribuția de cogenerare este o taxă plătită de toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea centralelor electro-termice care produc combinat energie electrică și termică. 40 de centrale beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare, pe baza unor criterii de calificare impuse de ANRE.

Cel mai important beneficiar este Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei.

;Motivele deciziei ANRE

În acest sezon, Elcen nu mai poate beneficia de acest bonus, care, pentru ea, însemna, la valorille trecute, circa 80 de milioane de lei pe lună, pentru că nu a ieșit încă din insolvență, în ciuda faptului că și-a plătit toți creditorii. Automat nu mai există cel mai mare beneficiar al schemei.

În plus, prețul gazelor pentru funcționarea acestor centrale este de facto reglementat de stat la o valoare foarte mică raportat la prețul de piață – 150 de lei/MWh este prețul cu care sunt obligate să vândă Petrom și Romgaz gazele extrase din România pentru producătorii de energie termică pentru populație.

Mai mult, centralele beneficiază au beneficiat de prețurile mari din piața de energie electrică iar ANRE probabil că a decis că veniturile sunt suficiente și fără această taxă

De când există această schemă, din 2011, consumatorii de energie electrică din România au plătit circa 1,7 miliarde de euro, până în anul 2022. Din păcate, deși schema era gândită initial pentru a se finanța investiții noi, nu s-a făcut mai nimic, iar banii au fost folosiți pentru cheltuielile curente, de fapt, ale producătorilor de energie electric și termică.

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinaArticolul Contribuția pentru cogenerare a fost redusă de ANRE, românii văd decizia în factura de energie electrică apare prima dată în Informateca.