Compania Absolut, care produce una dintre cele mai bine vândute vodci din lume, „a decis să înceteze exportul mărcii sale în Rusia” cu „efect imediat”, a anunţat compania într-un comunicat, invocând necesitatea de a-şi proteja angajaţii şi partenerii de „criticile masive, sub toate formele lor”.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al grupului Pernod Ricard a precizat că această decizie vizează „doar” vodca Absolut, şi nu celelalte mărci ale gigantului francez, care este numărul 2 mondial în domeniul băuturilor spirtoase.

Grupul confirmase săptămâna trecută pentru AFP informaţii de presă potrivit cărora a reluat exporturile de alcool către Rusia, după ce iniţial le suspendase din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Decizia a atras critici puternice din partea unor politicieni de rang înalt din Suedia, inclusiv a premierului Ulf Kristersson, care şi-a exprimat „o reală dezamăgire”.

„Reacţiile din ultimele zile reflectă în mod clar rolul pe care Absolut îl joacă în comunitatea din Suedia”, observă compania suedeză de alcool. „Ţinând cont de necesitatea de a avea grijă de angajaţii şi partenerii noştri, nu îi putem expune la critici masive sub nicio formă”, a precizat compania Absolut.

Pernod Ricard, care deţine compania suedeză de vodcă după o achiziţie în valoare de peste 5 miliarde de euro făcută în 2008, a justificat decizia de reexport prin nevoia de a-şi proteja angajaţii săi din Rusia şi prin decizia Moscovei de a permite „importurile paralele de alcool, fără permisiunea importatorilor autorizaţi, neîncălcând astfel sancţiunile”.

Aceste explicaţii nu au convins însă în Suedia, unde mai multe baruri şi restaurante celebre din Stockholm au retras produsele Pernod Ricard din meniurile lor. Furnizorii de cereale au ameninţat, de asemenea, că nu vor mai furniza materii prime.

Noua oprire a exporturilor „nu va împiedica, din păcate, ca vodca Absolut să cadă în mâinile pieţei paralele, care a crescut brusc în ultimele luni şi asupra căreia nu avem niciun control”, a punctat compania producătoare a mărcii.

Numele Absolut provine de la „Absolut Rent Brännvin”, care în suedeză înseamnă „brandy absolut curat”. Produsă la Åhus, în sudul Suediei, vânzările sunt de aproximativ 100 de milioane de litri pe an.

La fel ca multe companii occidentale producătoare de bunuri de consum, Pernod Ricard a redus puternic anul trecut produsele pe care le vinde în Rusia, după ce anterior îşi obţinea acolo aproximativ 3% din vânzări.