„Astăzi, compania aeriană Air Moldova, a depus în instanţă cererea de aprobare a restructurării accelerate a companiei, care este un plan de acţiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluţionarea problemelor existente şi acceptarea investiţiilor”, a anunţat Air Moldova.

Potrivit Air Moldova, reluarea activităţii va fi posibilă în termen de trei zile de la pronunţarea deciziei de către instanţă, dacă aceasta va fi favorabilă restructurării accelerate, relatează .

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a îndemnat pasagerii să îşi revendice drepturile în contextul anulării tuturor zborurilor de către operatorul aerian privat Air Moldova. AAC i-a sfătuit pe oameni să solicite operatorului aerian rambursarea costului biletelor, iar în cazul în care întâmpină dificultăţi sau li se refuză rambursarea costului biletelor de avion, să solicite sprijinul Autorităţii.

În ultima perioadă, Air Moldova şi-a anulat mai multe curse. Compania aeriană a spus că i-au fost blocate conturile, astfel nu a avut posibilitatea să-şi achite serviciile ca ulterior să fie operate zborurile. Air Moldova a declarat că a ajuns în această situaţie din cauza unei condiţionări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.

Recent, compania a lansat o petiţie pe online solicitând, în numele a 285 de angajaţi, intervenţia preşedintei Maia Sandu. Air Moldova a spus că şefa statului ar fi „ultima şansă de a salva operatorul naţional”. În caz contrar, a adăugat compania, se va intra în faliment.

POLITICIENII PUTERII ACUZĂ O PRIVATIZARE SUSPECTĂ

Şefa statului a declarat însă că cererea nu intră în prerogativele sale şi că „resursele financiare sunt la bugetul de stat”, însă datoriile acumulate de Air Moldova trebuie să le întoarcă „cei care le-au făcut”. În acelaşi timp, preşedinta a menţionat că autorităţile aşteaptă „noutăţi de la Procuratură despre modul în care a fost falimentată această companie atunci când era în proprietatea statului, după care a fost privatizată”.

Ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Liliana Dabija, a anunţat că în urma multiplelor zboruri anulate, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis prescripţii şi a efectuat controale la Air Moldova. 

Săptămâna trecută, şi prim-ministrul Dorin Recean a comentat situaţia de la Air Moldova. El a spus că Air Moldova ar fi fost fraudată şi furată deliberat de politicianul fugar Ilan Şor, condamnat la închisoare în dosarul „frauda bancară”.

„Guvernul nu trebuie să rezolve problemele Air Moldova, ci problemele din sistem”, a menţionat Recean.

Situaţia din jurul companiei aeriene a fost comentată şi de preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. El a susţinut recent că Air Moldova, care ar fi controlată de deputatul fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de detenţie în dosarul „Frauda bancară”, se confruntă cu datorii enorme, create intenţionat. „Air Moldova este controlată de Şor. E a lui, a acestui individ. Din această companie denumirea Moldova este deprisos. Acolo e numai aer şi datorii foarte mari”, a declarat Igor Grosu, citat de .

AIR MOLDOVA RESPINGE ACUZAŢIILE CĂ AR AVEA LEGĂTURI CU ILAN ŞOR

Air Moldova a respins public acuzaţiile privind afilierea companiei cu politicianul fugar Ilan Şor, condamnat la 15 de ani de detenţie în dosarul „Frauda bancară”.

Într-un comunicat, compania aeriană a acuzat autorităţile de răfuială politică şi declară că liderul Partidului „ŞOR” nu ar activa şi nu ar deţine, de facto, niciun statut în cadrul companiei, aşa cum a declarat, anterior, conducerea de vârf a ţării

„Air Moldova este subiectul de top pe agenda politică a ţării şi suportă răfuiala politică privind afilierea companiei cu politicianul Ilan Şor. De nenumărate ori compania Air Moldova a respins public acuzaţiile privind afilierea acesteia cu politicianul Ilan Şor. Reiterăm! În cadrul companiei Air Moldova, în cadrul fondatorilor care deţin compania, Ilan Şor nu activează şi nu deţine nici un statut”, a precizat Air Moldova.

Compania mai susţine că declaraţiile privind afilierea companiei cu politicianul Ilan Şor nu ar avea la bază „decât presupuneri şi acuzaţii nefondate”.