Combinatul siderurgic Oțelu Roșu cumpărat parțial de investitori din Republica Moldova

0
17

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retina

Imposibilitatea importului de oțel din Ucraina sau Transnistria reprezintă o oportunitate pentru fabricile tradiționale care produc oțel în România. Astfel, un grup de investitori din Republica Moldova a preluat jumătate din capitalul companiei Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care deține și operează unitatea de producție de țevi de oțel din Oțelu Roșu, județul Caraș Severin.

 

Țevile produse la Oțelul Roșu ar putea fi folosite imediat după demararea producție la refacerea sistemului de termoficare din București. Primarul Nicușor Dan a amintit că războiul din Ucraina a lăsat Bucureștiul fără o sursă importantă de țevi din oțel.

Citește și Războiul din Ucraina afectează lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare din București

Oțelu Roșu a fost cumpărată acum 3 ani de la Ductil Steel, după ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel.

Citește și COS Târgovişte: preţul oţelului beton la producător între 900-940 de euro pe tonă

Asociații Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME) erau firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych (99,09%), și traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia (0,91%).

Cine este noii proprietari

Acum, Sunningwell International Polska a cedat 49,09% din părțile sociale ale LDME companiei Omnisteel SRL din Republica Moldova și 0,91% către Metary SRL din România.

Acum, fiecare dintre cele două ″tabere″ de asociați, cea veche și cea nouă, deține exact câte 50% din companie, potrivit profit.ro.

Omnisteel este controlată de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME Asset Management SRL, care este administrator la Laminorul din februarie anul acesta, îi are ca asociați pe rusul cu cetățenie elvețiană Petr Terebov (80%), trader de metale și deșeuri din metal la Londra și Geneva, și pe basarabeanul cu cetățenie română Veaceslav Sandu (20%).

Investiții amânate în Moldova

În decembrie 2021, cei de la Omnisteel au anunțat peste Prut că vor să investească 14 milioane euro în construirea unei oțelării la Pănășești, în raionul Strășeni, cu o capacitate de producție anuală de 150.000 de tone de bare de oțel pentru construcții și 250 de angajați, planul fiind ca o parte din producție să fie exportată în România. În 2022, investiția a fost amânată.

Oțelul Roșu produce fier din 1796

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Citește și Efectele războiului ruso-ucrainean în imobiliare: prețurile cresc, iar românii sunt mai precauți cu investițiile

Cine este proprietarul polonez cu legături în China și Rusia

Fondatorul, președintele și CEO-ul Sunningwell International Polska, polonezul Marek Frydrych, și-a început cariera profesională în Ministerul de Externe de la Varșovia, după studii de Istorie la Poznan și de Relații Internaționale la Moscova, și a fost funcționar al consulatului polonez de la Shanghai. Ulterior, a intrat în afaceri în China, în domeniul tradingului de mărfuri, în special metale, înființând acolo companiile Troy Corporation și Troy International Trading arată profit.ro.

Frydrych a fondat Sunningwell în 2003, după ce a vândut companiile Troy. O vreme a deținut și un club de noapte în Shanghai, Tropicana, și a sponsorizat organizarea unui festival de muzică pop europeană în metropola chineză. De-a lungul timpului, Marek Frydrych, care vorbește fluent chineză și rusă, a reprezentat mai multe corporații chineze de top, în special de stat, în demersurile acestora de a se extinde în Polonia și în alte state din Europa, mai ales în energie și infrastructură.

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinaArticolul Combinatul siderurgic Oțelu Roșu cumpărat parțial de investitori din Republica Moldova apare prima dată în Informateca.