Sursă foto: servuscluj.ro

Locuitorii din Cluj au la dispoziție o aplicație pentru telefoanele inteligente numită HelpMe, prin intermediul căreia pot afla locațiile celor mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private. Această aplicație include o hartă care indică toate defibrilatoarele automate externe din Cluj-Napoca (atât publice, cât și private), pentru a ușura accesul la acestea în cazuri de urgență. Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play.

În colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca a instalat în a doua parte a anului trecut 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș:

  • Baza Sportivă „La Terenuri”
  • Baza Sportivă Gheorgheni
  • Sala polivalentă BTarena
  • Cinema Dacia din cartierul Mănăștur
  • Cinema Mărăști din cartierul Mărăști

Pe lângă cele 5 defibrilatoare pe care Primăria le-a amplasat, mai există defibrilatoare și în următoarele locații:

  • Rectoratul UMF Cluj Napoca
  • Centrul de Abilități Practice UMF Cluj
  • Clinica stomatologică Stomestet
  • Aeroportul Internațional „Avram Iancu” – Terminal Sosiri

„Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul în care asistă la un caz de stop cardio-respirator, având astfel posibilitatea de a scurta considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător.

În aplicația HelpMe, cetățenii pot adăuga o locație în care știu că există un defibrilator extern funcțional, cu modul în care se poate ajunge la el, pentru ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență. După fiecare nouă adăugare, locațiile defibrilatoarele sunt verificate de către membrii echipei Academiei de Prim Ajutor pentru a asigura veridicitatea informațiilor și siguranța posibililor utilizatori”, a precizat primarul Emil Boc.

Scopul întregii inițiative este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere a măsurilor de prim-ajutor și de a facilita localizarea rapidă a defibrilatoarelor din Cluj-Napoca care sunt necesare în situații de urgență. Prin urmare, aplicația HelpMe oferă un chestionar gratuit care măsoară gradul de cunoaștere a măsurilor de prim-ajutor de către fiecare utilizator.

Aplicația HelpMe a fost creată de Academia de Prim Ajutor și dezvoltată în parteneriat cu Linnify, cu scopul de a oferi informații esențiale în situații de urgență, în special prin harta integrată cu locațiile tuturor defibrilatoarelor publice din Cluj-Napoca, pentru a facilita accesul la ele.

În plus față de cazurile de stop cardio-respirator, aplicația oferă informații despre situații precum înecul cu alimente, șocul anafilactic sau sângerări periculoase. Măsurile de prim-ajutor pentru aceste patru cazuri sunt disponibile și în modul offline, astfel că semnalul sau conexiunea la internet nu sunt necesare pentru a avea acces la ele în caz de nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.