„Din punctul meu de vedere, avem o lege deja trecută prin Parlament, prin avizele tuturor miniştrilor şi nu vă ascund că şi astăzi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru şi cu toţi miniştrii de resort, normal şi ministrul Muncii, pentru că el este şeful de filă pe acest jalon şi căutăm soluţiile cele mai bune. Este o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraţilor, la pensia din Apărare din ordiine publică, din siguranţă naţională şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia Europeană trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram (…)”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri la Europa FM.

Acesta a adăugat, referitor la PNRR, că Guvernul de dreapta a ţinut ascuns Planul de Redresare şi Rezilienţă, poate din neglijenţă sau din neştiinţă.

„Nu vă supăraţi, acel Guvern era condus de un premier de dreapta, era un Guvern de dreapta. Eu nu ştiu cum nişte oameni, după ce au ţinut ascuns PNRR de toată lumea, poate au făcut-o din neglijenţă, poate au făcut-o din neştiinţă, asta înseamnă să laşi să nu fie ceva în dezbatere publică. Nu e o decizie politică uşoară, pentru că în spaţiul public este o mare ură împotriva pensiilor speciale, îndreptăţiţă. De ce? Pentru că anumite categorii au găsit oportun să facă nişte excese. Vă dau nişte exemple – faptul că la pensie ai mai mult decât aveai în activitate, faptul că îţi faci calculele pe ultima lună de zile faţă de regulile europene unde se face de obicei pe ultimele 12 luni. Tot felul de modificări legislative, în funcţie de cum a convenit cuiva, a creat un val masiv de ură împotriva acestor pensii. Armata nu poate să aibă pensie specială, Armata are pensie de serviciu. Franţa, Belgia, Germania au lege specială în ceea ce priveşte Armata, ordinea publică şi Serviciile. Mai mult, exagerarea unde a mai fost? Nu poţi să ieşi la pensie la 45 de ani, exact când eşti în maturitatea profesională. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare”, a completat Ciolacu.

Liderul PSD a mai afirmat că, săptămâna viitoare, coaliţia are obligaţia de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat şi nu poate fi modificată. Cum este ea acum, nu este acceptată ca îndeplinire de jalon PNRR”.

Referitor la pensiile parlamentarilor, liderul PSD a spus că că nu sunt prevăzute pe acest proiect de lege. „Ştiţi foarte bine că nu am pensie specială. Mi-am dat demisia de fiecare dată. Mi-am dat demisia de două ori până acum ca să nu am vreun fel de indemnizaţie parlamentară, practica europeană este cu totul alta, dar realitatea îţi impune să ai altă abordare. Din punctul meu de vedere, la Parlament nu trebuie să existe niciun fel de pensie specială”, a mai precizat Ciolacu.

El a exclus ca România să piardă bani din PNRR, „indiferent de jalon”.

„Vom merge şi vom avea un dialog concret la Comisia Europeană”, a conchis Marcel Ciolacu.