În mod bizar, omenirea continuă să se gândească la sfârșitul civilizației cu o fascinație aproape morbidă. Se poate spune că acest lucru este în natura noastră.
Așadar, oamenii de știință nu fac rabat de la acest mod de gândire și încearcă să-și dea seama când va „muri” planeta noastră, de fapt.
Indiferent de concluzii, trebuie să știm că acest lucru se va întâmpla în viitorul foarte îndepărtat, astfel că nu ne afectează absolut deloc pe noi, cei de acum.
Ce au observat astronomii
În acest sens, astronomii au observat o planetă bătrână care începe să se apropie de steaua ei, dar și o similitudine cu Pământul.
Astfel, Kepler-1658b se află la 2.600 de ani lumină de Pământ și seamănă, din punct de vedere al dimensiunii sale, cu planeta Jupiter.
Planeta orbitează în jurul stelei sale în mai puțin de trei zile, iar acest interval de timp va fi din ce în ce mai scurt, pe măsură ce timpul va trece. Mai exact, distanța se scurtează cu 131 milisecunde pe an, se arată într-un studiu publicat în The Astrophysical Journal Letters.
În opinia sa, „În acest ritm, planeta va intra în coliziune cu steaua sa în mai puţin de trei milioane de ani”, a declarat Shreyas Vissapragada, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian, autorul principal al studiului.
„Este prima dată când observăm dovezi directe ale unei planete cu o traiectorie în spirală în jurul stelei sale îmbătrânite”, a explicat astrofizicianul pentru AFP, conform Agerpres.
Aşadar, oamenii de știință bănuiesc că, în viitorul extrem de îndepărtat, Pământul ar putea să aibă aceeași soartă, dar nimic nu este sigur.
„Moartea unei planete provocată de o stea este un destin cu care se vor confrunta multe lumi şi ar putea fi ultimul rămas-bun al Pământului, peste miliarde de ani, pe măsură ce Soarele nostru evoluează”, a anunțat Centrul de astrofizică într-un comunicat.
În mai mult sau mai puțin de 5 miliarde de ani, Soarele nostru va deveni un „gigant roşu” și va crește, asemenea stelei în jurul căreia orbitează Kepler-1658b.
În consecință, Pământul s-ar putea apropia de Soare ca efect al forţelor mareice.
„Soarta finală a Pământului rămâne incertă”, susțin, totuși, oamenii de știință.