Conform unui comunicat al diplomației chineze, ministrul de externe de la Beijing, Qin Gang a purtat o discuție cu ministrul Serghei Aleinik, în care susținea că Republica Chineză este dispusă să înceapă o colaborare cu Belarus, pentru a putea dezvolta și aprofunda încrederea politică de ambele părți.
Despre o astfel de colaborare, s-a speculat încă din septembrie anul trecut, când a avut loc o întrevedere dintre președintele belarus Aleksandr Lukașenko și președintele chinez Xi Jinping. Întâlnirea a vrut să marcheze începutul unui parteneriat strategic „pentru toate timpurile”, care poate fortifica legăturile bilaterale.
Iată ce a declarat Qin Gang într-o convorbire telefonică cu ministrul de externe belarus Serghei Aleinik:
„Partea chineză este dispusă să colaboreze cu Belarus pentru a pune în aplicare consensul important la care au ajuns cei doi șefi de stat, menținând schimburile la nivel înalt sub îndrumarea strategică a celor doi lideri și aprofundând încrederea politică reciprocă”.
Pe lângă aceastea, oficialul de la Beijing a ținut să mai menționeze susținerea totală pe care China o oferă Belarusului, în ceea ce privește menținerea stabilității naționale. Statul Chinez susține că se va opune vehement încercărilor „forțelor externe” de a interveni în afacerile sale sau de a supune Minskul la anumite sancțiuni „ilegale”.
Belarusul a permis Moscovei, să folosească teritoriul său pentru a lansa atacul asupra Kievului, întrucât au o graniță comună cu Ucraina. Într-o declarație recentă, președintele Lukașenko a afirmat că nu va ezita să permită acest lucru din nou, dacă va fi nevoie.