În varianta de lucru rezultată în urma discuţiilor din coaliţie şi consultată de News.ro se arată că şefii de instituţii publice trebuie să se asigure că în 2023 cheltuielile de personal, cele cu bunurile şi serviciile nu depăşească nivelul plăţilor din 2022.

Totodată, în document este prevăzută interdicţia ca instituţiile publice să achiziţioneze, să preia în leasing sau să închirieze autoturisme, mobilier, aparatură de birotică.

De asemenea, de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă prin care se stabilesc aceste măsuri, va fi suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din instituţii şi autorităţi publice, instituţii publice locale. Astfel, funcţiile de conducere pot fi exercitate, temporar, fără obligativitatea organizării de concursuri.

O altă prevedere se referă la interzicerea cumulului pensie-salariu: ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, operatorilor economici, prevăzuţi la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”.

Conform documentului, pensionarii care se află în această situaţie au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, să opteze între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie. În cazul celor care nu se conformează, raporturile de muncă încetează.

Sunt exceptate de la aceste prevederi persoanele care ocupă funcţii didactice de predare din unităţile de învăţământ şi funcţii de specialitate medico-sanitară din unităţile sanitare.

În plus, sunt prevăzute modificări în ceea ce priveşte salarizarea personalului plătit din fonduri publice: ”Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă areprevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”

Varianta de lucru mai prevede că, în anul 2023, sumele reţinute, în proporţie de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepţia cheltuielilor de investiţii, şi că pentru ordonatorii principali de credite ale căror bugete se aprobă ca anexe la legea bugetară anuală, pentru cheltuielile finanţate de la bugetul de stat, creditele bugetare aprobate şi neutilizate în trimestrul I, se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare.

De asemenea, în document se arată că, de la data intrării în vigoare a ordonanţei, instituţiile publice nu mai organizează cursuri de formare profesională.

Înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare se amână până la 1 ianuarie 2024, alte prevederi vizând programul IMM Invest, achiziţiile prin ONAC, obligativitatea ca, la atribuirea unor  contracte de achiziţie publică pentru produse  agroalimentare să se aplice criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ.

Totodată, se prevede că, în acest an,  angajaţii din instituţiile publice pot exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administraţie şi/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României. Opţiunea în acest sens trebuie exprimată în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a viitoarei ordonanţe.

Liderul PNL premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu au discutat, luni, pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul beneficiarilor de pensii speciale. Coaliţia s-a reunit luni după-amiază pentru noi discuţii pe acest subiect.