Ce este hematuria, la ce să fii foarte atent și când să te prezinți la medic. Este principalul semn că ai o patologie malignă.
Cancerele sunt mai puțin cunoscute. Piatra la rinichi doare, calculul urinar trimite pacientul la medic și pacientul cu scapă nediagnosticat, dar în cazul cancerelor pacienții se prezintă mai târziu, nu dau atenție semnelor de alarmă.
Întrebat care ar fi principalul semn de alarmă care ar trebui să trimită pacientul la medic, medicul Adrian Dijmărescu a spus că: “principalul semn de alarmă în patologia malignă, fie că e parenchimatoasă, fie că e urotelială este hematuria, adică sângele în urină”.
“Atunci când un pacient, fie femeie sau bărbat, prezintă acest simptom el trebuie să meargă neapărat la medicul urolog, iar medicul trebuie să examineze acest pacient imagistic, pentru că hematuria poate să apară de la o banală infecție urinară sau un mic calcul, însă poate fi și rezultatul unor tumori uroteliate sau unor tumori de tip carcinom renal avansate”, a declarat Adrian Dijmărescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cum îți dai seama dacă ai hematurie. La ce trebuie să fii atent
Poate fi înfricoșător să vezi sânge în urină, însă în multe dintre cazuri, cauza este inofensivă. Dar sângele în urină poate fi, de asemenea, un semn al unei boli grave.
Tratamentul pentru hematurie depinde de cauză.
Sângele din urină poate avea un aspect roz, roșu sau de culoarea închisă. Celulele roșii din sânge determină schimbarea culorii urinei. Este nevoie doar de o cantitate mică de sânge pentru ca urina să devină roșie.
Sângerarea adesea nu este dureroasă, dar dacă în urină trec cheaguri de sânge, asta poate durea.
“În principal, acesta este semnul care îi trimite rapid pe toți pacienții la medic. Faptul că urina se colorează roșu, roșu aprins”, a completat medicul.
Mergeți la medic ori de câte ori urina pare că ar putea avea sânge în ea.
Urina roșie nu este întotdeauna cauzată de celulele roșii din sânge. Unele medicamente pot face ca urina să devină roșie. De asemenea, anumite alimente pot face ca urina să devină roșie, inclusiv sfecla și rubarba.
Poate fi greu de spus dacă o schimbare a culorii urinei este cauzată de sânge. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă faceți un control.
Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF “Carol Davila” București.
Dr. Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum: Franța, Italia și Grecia.