Emil Boc a precizat, joi, într-o declarație pentru G4Media, că nu a „făcut niciodată nicio declarație cu privire la susținerea sau nesusținerea proiectului”. Primarul mai arată și că doar „o mică parte” din Transilvania Smart City a parcurs procedurile legale.

„Proiectul Smart City este susținut de Municipiul Cluj și primarul acestuia, Emil Boc, ca soluție pentru nevoile viitoare de creștere ale Clujului”, a scris Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București, la finalul unui text în care infirma că ar reprezenta în calitate de avocat grupul de investitori în proiectul de două miliarde de euro.

Emil Boc a negat la rândul său informația furnizată de fostul ambasador, într-un răspuns adresat G4Media:

„La Cluj-Napoca, în egală măsură, sunt supuse adoptării procedurilor legale toate proiectele urbanistice care îndeplinesc prevederile legii și, în egală măsură, sunt respinse cele care nu îndeplinesc cerințele legale, indiferent de cine le promovează sau finanțează. Toate procedurile, inclusiv dezbaterile din comisiile tehnice de urbanism, sunt publice și oricine poate urmări caracterul echidistant al aplicării procedurilor urbanistice”. 

Nu am făcut niciodată nicio declarație cu privire la susținerea sau nesusținerea proiectului amintit de către dvs. O mică parte din proiect a parcurs procedurile legale, iar restul va fi aprobat sau nu în funcție de respectarea condiționalităților urbanistice incidente în cauză.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca:

„În concluzie, Primăria promovează sau nu promovează în procedurile legale proiectele în funcție de îndeplinirea sau nu a condițiilor legale, și nu în funcție de investitorul care solicită aprobarea”, a conchis Emil Boc.

De la Elena Udrea până la Maricel Păcuraru

Transilvania Smart City este un proiect imobiliar din Cluj, asumat, la finalul anului trecut, de Elena Udrea, astăzi în închisoare pentru fapte de corupție. Adrian Alexandrov, partenerul de viață al fostului ministru, este reprezentant oficial al proiectului imobiliar.

Recent, în afacere și-a anunțat intrarea și patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru, în cadrul unui consorțiu din care mai fac parte Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Miron Mitrea și Gabriel Oprea.

Proiectul vorbește de peste 10 mii de apartamente, școli, grădinițe, mall sau chiar și un studio cinematografic.

Mai multe organizații nonguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă către primarul Clujului, Emil Boc, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la acest proiectul imobiliar. „Ne exprimăm îngrijorarea că administrația publică a municipalității îi va evacua forțat din nou pe rezidenții din Pata Rât, la cererea investitorilor imobiliari cu capital străin și local”, se arată în scrisoare.