Compozitorul și violonistul olandez André Rieu, 73 de ani, a susținut în ultima săptămână, în perioada 28 februarie – 4 martie, o serie de 5 concerte la BT Arena din Cluj-Napoca, toate fiind sold-out, deși prețul unui bilet nu a fost deloc ieftin, scrie site-ul local Cluj24.ro.

Organizatorii precizau că peste 38.000 de spectatori plătitori s-au bucurat, în total, de concertele romantice și vesele ale lui André Rieu, care au inclus piese clasice emoționante, valsuri, muzică de film și operă, dar și melodii pop, interpretate alături de cea mai mare orchestră privată din lume, Johann Strauss Orchestra.

Aceasta numără peste 60 de artiști vocali și instrumentiști.

„Publicul care cântă cel mai bine din lume este la Cluj”

Duminică seara, la ultimul concert, Rieu a salutat publicul cu „Bună seara” și a recunoscut că sunt singurele cuvinte în limba română pe care le știe.

Artistul nu s-a sfiit să laude Clujul unde a întâlnit un public cald, primitor și iubitor de muzică.

„Unde ne-am adunat în seara asta? În centrul universului. Publicul care cântă cel mai bine din lume este la Cluj. Muzica aduce oamenii împreună. De oriunde ați venit, avem cu toții un singur scop. În sfârșit, după aproape 3 ani, ne bucurăm de muzică împreună. Ne-am adunat din toată lumea ca să cântăm pentru dv. în această seară, în condițiile în care numai în orchestra mea sunt 15 naționalități, iar soliștii au venit din toată lumea”, a spus André Rieu.

În concertele lui Rieu a cântat, la cei 81 de ani, și celebrul naist român Gheorghe Zamfir.

Spectatorii au fost încântați de spectacol, au savurat muzica bună, s-au amuzat de glumițele lui Rieu, iar unii, mai curajoși, au și dansat pe valsul „Dunărea Albastră” al lui Johann Strauss.

Muzica se vinde. Câteva calcule

Seria de 5 concerte care a avut loc la Cluj-Napoca a adus sume impresionante în conturile artistului.

Costul biletelor a fost următorul: VIP – 690 de lei (140 de euro)· Categoria I – 520 de lei · Categoria II – 390 de lei · Categoria III – 310 lei · Categoria IV – 240 de lei (50 de euro).

Dacă luăm o medie de 70 de euro per bilet, la cei 38.000 de spectatori, rezultă o sumă de 2,6 milioane de euro pentru 5 zile.

De aici se scade cazarea la hotel de 5 stele pentru cei aproape 100 de membri ai echipei lui Andre Rieu – orchestră, personal tehnic, șoferi, bucătari etc., chiria pentru Sala Polivalentă, care este 50.000 de lei (10.000 de euro)/48 de ore, comisionul pentru platforma de vânzare online a biletelor, se adaugă bani pentru cheltuieli neprevăzute, toate acestea s-ar ridica la circa 100.000 de euro.

De la Cluj, Andre Rieu va susține concerte până la sfârșitul anului în Spania, Marea Britanie, Germania, Cehia, Polomia, Danemarca, Olanda și SUA.

De remarcat că singurul oraș în afară de Cluj-Napoca unde va susține mai multe concerte este Maastricht, orașul său natal, în luna iulie.

foto: Hepta