Este o informație extrem de importantă pentru toți românii. S-a aflat câți bani și ce trebuie făcut ca să se poată cumpăra ani de vechime pentru pensia la stat. Casa de Pensii a venit cu detalii importante în acest sens.

Este vestea momentului pentru toți care sunt interesați să cumpere un an de vechime la pensie. Prețul este mai mare, din cauza majorării salariului minim. Acesta va creşte la 3.000 de lei. Contribuția se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%.

„Calculul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Deci este vorba de 750 de lei pe lună, înmulțit cu 12 luni, ceea ce înseamnă 9.000 de lei.

Cei care vor să cumpere, de exemplu, un an de vechime trebuie să scoată din buzunar 9.000 de lei.

Românii pot să cumpere până la cinci ani de vechime în muncă

Pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii. Statul român permite românilor să cumpere până la cinci ani de vechime în muncă și mai pot face asta până la 31 august.

Din 1 ianuarie 2023, românii vor primi și o serie de ajutoare suplimentare. Astfel, pensionarii vor primi bani în plus, după cum urmează:

1. Pentru cei care au pensii până în 1500 de lei, este 1000 de lei ajutorul, dar se împarte în două tranșe, una în ianuarie şi una în octombrie

2. Pentru cei cu pensia între 1.500 – 2.500 de lei, ajutorul este de 800 de lei, adică 400 de lei în ianuarie şi 400 de lei în octombrie.

3. Pentru cei cu pensia între 2.500 şi 3000 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei, bani împărțiți în ianuarie și octombrie, câte 300 de lei.

Cum se poate afla vechimea în muncă

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensia noastră. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

Trebuie spus că, potrivit datelor Casei de Pensii din România, pensia medie în ţara noastră a fost, în luna decembrie 2022, de 1.739 de lei. A existat însă o categorie care a oținut o pensie de chiar de 12 ori mai mare, faţă de pensionarii de rând. Este vorba despre magistraţi. Cei aproape 5.000 de magistraţi au primit în luna care tocmai s-a încheiat o pensie medie de 21.333 de lei. Astfle, în decembrie, 9.950 de români au încasat pensii speciale, mai bine de jumătate dintre aceştia fiind foşti magistraţi