O inițiativă inedită se află acum la Camera Deputaților. Conform acesteia, bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi bani de la stat pentru munca prestată”, suma propusă prin proiectul de lege fiind 1.500 de lei.

Această inițiativă a trecut tacit de Senat, iar recent a ajuns la Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților. Deocamdată, liderii comisiei eu decis să amâne luarea unei decizii, dar proiectul cu pricina pare să aibă susținători, pentru că, în opinia multora dintre ei, o asemenea inițiativă încurajează natalitatea, care a scăzut drastic la noi în țară.

Pe de altă parte, proiectul vine, de fapt, și în sprijinul bunicilor, care se aleg cu niște bani printr-o activitate frumoasă – având grijă de nepoți.

Reprezentanții opoziției de la Cluj susțin orice inițiativă care încurajează natalitatea, însă au unele rețineri.

„Mi-aș dori ca inițiatorii și cei care pretind că susțin acest proiect, să o facă cu adevărat. De ce? Pentru că sunt absolut necesare mai multe măsuri pentru stimularea natalității. Cu toate acestea, sunt convinsă că nici PSD, nici PNL nu sunt cu adevărat dispuși să „greveze” bugetul de stat cu o astfel de cheltuială. Sunt prea ocupați să dea banii pe pensii speciale. Din păcate, e doar un alt proiect doar cu scopul de comunicare, pe care nu și-l va asuma actuala coaliție majoritară, PSD-PNL”, a spus liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

„Este vorba (n.red pentru stimularea natalității) de 2 proiecte legislative distincte, 47/2020 și 228/2020. Primul se referă la acordarea unui stimulent de inserție acord mamei pentru reîntoarcerea la muncă înainte de împlinirea a 2 ani a copilului. Acest stimulent se propune a fi acordat și unei rude, bunici a copilului. Este o prevedere bună pe care sigur că o susținem, însă noi recomandăm mamei să stea lângă copilul ei primii 2 ani deoarece aceștia sunt esențiali și nu pot fi supliniți deplin nici măcar de bunici, cu atât mai puțin de instituții de aducație timpurie, unde de multe ori copiii sunt puși multe ore zilnic în fața unui ecran – vorbesc din propria experiență negativă pe care-am avut cu o parte dintre copiii mei.

A 2-a inițiativă se referă la posibilitatea de încasare a indemnizației pentru creșterea copilului și de către unul dintre bunici. La fel, susținem această inițiativă, dar recomandăm în primul rând mamei și tatălui să stea lângă propriul copil la vârste fragede.

Soluția materială pentru încurajarea părinților rămâne deducerile fiscale cât mai mari, direct proporționale cu numărul de copii. Creșterea copiilor nu se termină la 2 ani, cât timp durează aceste indemnizații. Cheltuielile cresc odată cu vârsta. Netaxarea fiscală a muncii părinților este pe deplin etică deoarece ei dau naștere elementului celui mai important într-o societate – omul. Dacă reducem taxarea în anumite domenii importante, cu atât mai mult ar trebui să o reducem pentru părinți. Din păcate PSD, PNL și USR votează constant împotriva nefiscalizării progresive a părinților”, a spus, la rândul său, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Reprezentanții UDMR, pe de altă parte, atrag atenția asupra mai multor beneficii ale unui astfel de proiect. „Eu consider că este o inițiatovă constructivă, cred că ar fi un ajutor pentru fiecare familie, unde bunicii se implică în creșterea copiilor. Mai ales în orașele mari unde nu avem suficiente locuri la grădinițe, sau creșe, este deci binevenită o astfel de măsură din acest punct de vedere. Acesta este un aspect, pe de altă parte, este o inițiativă prin care și bunicii pot fi un pic mai activi, au parte astfel de o activitate pein care își ajută copiii și nepoții, și e binevenită o activitate regulată și după pensionare, și spun asta cu intenții bune”, a declarat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

În proiect se arată că pot beneficia de concediul pentru creșterea nepotului/nepoatei în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, și acei bunici care îndeplinesc următoarele condiții: au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului; părinții firești/adoptivi ai copilului au prezentat în format scris acordul privind încredințarea copilului către unul dintre bunici, care va beneficia de concediu pentru creșterea nepotului/nepoatei

Indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei se acordă la cerere, iar documentele se vor depune la primăria comunei sau orașului unde are solicitantul domiciliul sau reședința, conform documentului.

Anca M. COLIBĂȘANU