”Relaţia stat-agent economic este pe cale să devină mult mai simplă. În curs de câteva luni, agenţii economici vor putea recupera creanţele pe care le-au acumulat în relaţia cu primăriile, iar primăriile vor fi, în sfârşit, descătuşate de această povară care le-a blocat efectiv activitatea”, a explicat iniţiatorul, Bogdan Huţucă. 

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională. 

”E un demers firesc, pentru că pe agentul economic nu ar trebui să îl intereseze cine îi administrează creanţa pe care o are de recuperat de la stat. Aceste datorii sau creanţe sunt rezultatul unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi, în opinia mea, s-au format pentru că atât agenţii economici, cât şi primăriile au aplicat în mod corect legea de la acea dată. Rezultatul pentru sute de primării din întreaga ţară este blocarea efectivă a activităţii. Conturi poprite, situaţii de executare silită. Pierd toţi cetăţenii”, a argumentat  Huţucă. 

Ca urmare a adoptării propunerii legislative de către Parlament, agenţii economici îşi vor putea recupera creanţele fiscale de la bugetul de stat, sau de la bugetul de asigurări sociale, prin simpla compensare a creanţei. Legislaţia în vigoare nu permite compensarea unor creanţe dacă bugetele vizate sunt administrate de către autorităţi diferite.

În opinia iniţiatorului, pe agentul economic în cauză nu ar trebui să îl intereseze de unde anume îşi recuperează creanţa, fie buget local, fie buget de stat. 

”Agentul economic a plătit, de bună credinţă, un set de impozite. Ulterior, statul a decis că acel impozit este perceput ilegal. Acelaşi stat a oferit agenţilor economici posibilitatea să se îndrepte în justiţie pentru a-şi recupera creanţele, ceea ce majoritatea au şi făcut. Doar că primăriile, în covârşitoarea majoritate nu au nici un fel de posibilitate economică de a stinge această creanţă şi sunt eminamente blocate, nu pot derula serviciile publice pe care le-au promis cetăţenilor. Cu această modificare, logică şi firească, primăriile pot fi eliberate şi agenţii economici compensaţi, de la bugetul central”, a subliniat Bogdan Huţucă.