Boala tăcută! Cauzată de nivelurile ridicate de fructoză, în special cele derivate din zaharuri adăugate, cum ar fi zaharoza și siropul de porumb, ar putea afecta metabolismul creierului, ducând la degenerarea zonelor creierului asociate cu maladia Alzheimer, arată o cercetare recentă.

Publicată în ”The American Journal of Clinical Nutrition”, lucrarea Boala tăcută sugerează că fructoza poate reduce metabolismul în acele zone ale creierului implicate în funcții cognitive superioare, cum ar fi raționamentul, controlul impulsurilor și memoria, relatează Medicalnewstoday.

Un nivel ridicat de fructoză poate contribui la apariția unor tulburări metabolice

Formarea de agregate anormale ale proteinelor beta-amiloid sunt semne distinctive ale bolii Alzheimer. Din păcate, toate tratamentele care vizează aceste agregate anormale de proteine ​​au avut un succes limitat.

În schimb, unii cercetători au sugerat că modificările metabolismului cerebral, care apar înaintea acestor agregate de proteine, ​​pot fi responsabile pentru dezvoltarea bolii Alzheimer. Studiile au arătat că un nivel ridicat de fructoză sau alimente care duc la producerea de fructoză în organism pot contribui la apariția unor tulburări metabolice precum obezitate, diabet și creșterea tensiunii arteriale.

Fructoza poate reduce metabolismul în regiunile creierului implicate în funcții cognitive superioare

Această lucrare sugerează că fructoza poate reduce metabolismul în regiunile creierului implicate în funcții cognitive superioare, cum ar fi raționamentul, controlul impulsurilor și memoria. O scădere prelungită a metabolismului în aceste regiuni ale creierului poate provoca degenerarea lor și declanșând declinul cognitiv care apare în boala Alzheimer.

Autorul studiului, dr. Richard Johnson, profesor de medicină la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus, a declarat: „Datele noastre au identificat o posibilă cauză care explică boala Alzheimer, de la început până la sfârșit. Se pare că de vină este dieta bogată în zahăr, sare și carbohidrați glicemici.

Aceștia pot stimula producția de fructoză în creier, iar munca noastră și cea a altora a arătat că toate manifestările, de la început până la sfârșit, par să fie determinate de fructoza produsă în creier. Nivelurile de fructoză sunt foarte ridicate în creierul pacienților cu boala Alzheimer”.

Cum supraviețuiește fructoza la Boala tăcută

Fiecare moleculă de zahăr de masă, sau zaharoză, este alcătuită dintr-o moleculă de glucoză și fructoză. Glucoza este folosită drept combustibil de majoritatea tipurilor de celule și țesuturilor din organism.

Deși fructoza poate fi folosită ca energie, ea este stocată adesea în organism sub formă de grăsime sau glicogen, un carbohidrat, pentru utilizare ulterioară. Conform ipotezei autorilor, consumul excesiv de fructoză activează un răspuns de supraviețuire care pregătește un animal pentru perioade prelungite în absența hranei și a apei.

Acest răspuns de supraviețuire poate ajuta animalul să supraviețuiască în timpul migrației sau hibernării. Spre deosebire de consumul de glucoză care produce sațietate, consumul de fructoză nu potolește foamea. Reacțiile chimice implicate în timpul depozitării fructozei au ca rezultat epuizarea ATPTrusted Source, molecula care furnizează energie pentru majoritatea proceselor celulare.

Alzheimer afectează aproximativ 60 până la 80% din totalul persoanelor diagnosticate cu demență
Boala Alzheimer afectează aproximativ 60 până la 80% din totalul persoanelor diagnosticate cu demență. Majoritatea persoanelor cu Alzheimer încep să simtă simptome la 60 sau 70 de ani sau chiar mai târziu.

În stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, oamenii experimentează uitarea, vor repeta lucrurile de multe ori, adesea în aceeași conversație și nu vor putea păstra informații noi. În cele din urmă vor pierde capacitatea de a vorbi, de a merge și de a mânca singuri.