Bebelușul care a decedat după botez a avut o moarte violentă. Legiștii de la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici București au finalizat expertiza medico-legală privind copilul din Suceava mort după ce intrat în stop cardio-respirator în timpul slujbei de botez de la Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. Expertiza a ajuns la dosar cu câteva zile înainte de a se împlini 2 ani de la tragedie.

Bebelușul decedat la botez. Expertiza este evident diferită față de cea efectuată de legiștii de la Suceava (care au pus decesul pe seama unei pneumonii cu complicații, fără referiri la ce s-a întâmplat în biserică) însă nici aceasta nu vine cu certitudini absolute.

Cert este că medicii legiști de la București constată moartea violentă, prin aspirare de lichid (apă), însă insistă și pe problemele acute de sănătate ale bebelușului. În mare, concluziile par corecte pentru că într-adevăr bebelușul a fost născut prematur și a stat internat o bună perioadă în spital, având printre altele prematuritate, pierdere masă musculară, hepatită cronică formă ușoară/moderată, pneumonie interstițială.

Totuși, copilul a fost externat din spital în stare stabilă și a fost botezat la șase săptămâni de la naștere. Părinții insistă pe faptul că au adus la biserică un copil în stare bună, iar dacă nu ar fi fost introdus în apă greșit și brutal nu s-ar fi produs nenorocirea.

· Moarte violentă, prin aspirare de lichid. Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută

”Din coroborarea datelor de istoric medical, datelor medicale din actele medicale, cu cele ce reies din imaginile video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, în evoluția encefaloptaiei posthipoxice, consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii. Decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, este una din concluziile din raportul medico-legal.

Legiștii nu au putut să dea răspunsuri la întrebări foarte directe: dacă bebelușul ar fi murit și dacă nu se întâmpla nenorocirea de la botez, apreciind că ar fi un răspuns speculativ. Nici întrebarea directă dacă între deces și scufundare este legătură directă nu se dă un răspuns, însă procurorul este trimis la concluziile anterioare, destul de clare, privind moartea violentă și aspirarea de apă.

Legiștii au fost însă destul de clari privind moartea (violentă și prin imersie de apă), însă au insistat și pe mențiunea că decesul a fost înalt condiționat de patologia acută a minorului.

Polițiștii de la Investigații Criminale care se ocupă de caz și procurorul de caz au așadar o misiune foarte grea în următoarea perioadă. Cu un raport de expertiză care aduce date importante, dar nu lămuriri complete, procurorul va trebui să decidă dacă se impune sau nu trimiterea în judecată a preotului și pentru ce infracțiune.

· Drama cumplită a unei familii

Tragedia s-a petrecut la finele lunii ianuarie a anului 2021, la biserica „Sf. Constantin şi Elena” din cartierul Zamca. Slujba de botez a fost oficiată de preotul Alexandru Mazarache, care are calitatea de suspect în cadrul dosarului penal.

”L-am dus la biserică pentru încreștinare, ce pot să vă spun e că băiatul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, s-a arătat revoltat tatăl.

După cum se vede și în imaginile video de la botez, copilul a fost băgat în apă cu fața în sus. Imaginile mai arată că bebelușul plângea înainte de a fi băgat în apă.

De altfel, imaginile video sunt și ele o probă importantă în cadrul anchetei. Plânsetul bebelușului se modifică brusc după ce acesta este scos din cristelniță.

Decesul copilului a survenit după aproximativ 12 ore de la botez.

Întrebarea justă care se pune este dacă cineva poate trage concluzia că imersia de apă nu are legătură cu decesul. E drept, medicii specialiști vorbesc de o afectare gravă a plămânului bebelușului, însă părinții spun că este imposibil ca cineva echidistant și corect să spună că decesul nu are legătură cu ce s-a întâmplat la botez.