Banca Rusiei a explicat că menţine restricţiile din cauza sancţiunilor, care interzic instituţiilor financiare ruseşti să cumpere valută în numerar din ţările occidentale.

Rosfinmonitoring, autoritatea de supervizare financiară, a argumentat că vede riscuri dacă ar creşte plafonul pentru importurile de valută în numerar. Ca urmare, Banca Rusiei a prelungit cu încă şase luni, până la 9 septembrie 2023, restricţiile privind retragerile de numerar în valută străină.

„Toate limitele existente privind retragerile de numerar de valută străină de către cetăţeni şi persoane juridice rămân în vigoare”, a anunţat autoritatea de reglementare.

Banca Centrală reaminteşte că dintr-un cont sau depozit în valută străină deschis până la 9 martie 2022 este posibilă retragerea soldului, dar nu mai mult de 10.000 de dolari sau suma echivalentă în euro, în timp ce restul banilor pot fi primiţi în ruble.

Băncilor li s-a interzis timp de şase luni să perceapă de la cetăţeni comision pentru retragerea de valută din conturi sau depozite, a precizat Banca Centrală.

Autoritatea de reglementare a precizat că băncile ruseşti pot vinde în continuare dolari americani şi euro primiţi la casieriile lor începând cu 9 aprilie 2022, neexistând restricţii privind vânzarea altor valute străine.

Banca Centrală a mai anunţat că persoanele juridice – rezidente până la 9 septembrie 2023 – pot primi valută în numerar pentru cheltuieli de călătorie pe baza standardului de plată stabilit în conformitate cu legislaţia, dar nu mai mult de 5.000 de dolari sau echivalentul în euro, yeni japonezi sau lire sterline. Nu există restricţii pentru alte valute.

În schimb, persoanele juridice nerezidente nu pot primi numerar în dolari americani, euro, yeni japonezi şi lire sterline. Nu există restricţii în privinţa altor valute.

Banca Centrală a Rusiei, pe fondul sancţiunilor fără precedent impuse de ţările occidentale, a limitat, începând cu 9 martie 2022, la 10.000 de dolari suma pe care clienţii băncilor ruseşti o pot retrage din conturile lor în valută străină. De asemenea, băncilor li s-a interzis temporar să vândă cetăţenilor valută străină în numerar. Aceste măsuri ale autorităţii de reglementare vor rămâne în vigoare până la 9 septembrie 2023.