Worldcoin, care a fost lansat luni, cere utilizatorilor să îşi scaneze irisul în schimbul unui ID digital şi, în anumite ţări, al unor criptomonede gratuite.

Site-ul său web spune că a înscris 2,1 milioane de persoane, mai ales în timpul unui proces desfăşurat în ultimii doi ani.

Worldcoin a creat site-uri de înscriere în diferite locaţii din lume, unde oamenii îşi pot scana feţele de către un ”orb” sferic strălucitor.

Autoritatea de reglementare a datelor din Marea Britanie a declarat săptămâna aceasta că va pune întrebări despre Worldcoin după lansarea acestuia.

CNIL a declarat ca răspuns la o intrebare Reuters pe Worldcoin: „Legalitatea acestei colectări pare discutabilă, la fel şi condiţiile de stocare a datelor biometrice”.

Răspunsul prin e-mail al CNIL către Reuters a declarat că a iniţiat investigaţii, care au relevat că autoritatea de stat bavareză din Germania are jurisdicţie.

Autoritatea bavareză desfăşoară de atunci ancheta, cu sprijinul CNIL, a adăugat autoritatea de reglementare.

Worldcoin a fost ”conceput pentru a proteja confidenţialitatea individuală şi a construit un program solid de confidenţialitate” şi se angajează să se asigure că îndeplineşte cerinţele de reglementare, a declarat Fundaţia Worldcoin prin e-mail.

Fundaţia Worldcoin este o entitate cu sediul în Insulele Cayman, care se descrie ca ”un administrator al protocolului Worldcoin”.

”Fundaţia Worldcoin respectă toate legile şi reglementările care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal pe pieţele pe care Worldcoin este disponibil”, se arată în comunicat.

Proiectul este supravegheat în Uniunea Europeană de Oficiul de Stat Bavarez pentru Supravegherea Protecţiei Datelor, a spus Fundaţia Worldcoin.

”Proiectul va continua să coopereze cu organele de conducere legat de solicitările pentru mai multe informaţii despre practicile sale de confidenţialitate şi protecţie a datelor”, a adăugat acesta.