Neuropsihologul Donald Hebb credea că neuronii care se declanșează împreună sunt legați împreună. Adică, un grup de neuroni se conectează în creier ca urmare a unor experiențe de viață specifice. Când aveți un gând, un sentiment sau o senzație fizică, mii de neuroni sunt declanșați. Toți se reunesc pentru a forma o rețea. Creierul învață apoi să declanșeze aceeași rețea de neuroni cu gândire repetitivă.

Pe baza acestei teorii, dacă te concentrezi constant pe negativitate, critică și stres, mintea ta va reuși mai ușor să aducă aceleași gânduri în situații similare. Tiparele tale de gândire au capacitatea de a-ți conecta creierul să reacționeze fie pozitiv, fie negativ la o situație.

Plângerile repetate vă ajută de fapt creierul pentru a face mai probabile plângerile viitoare. În timp, începi să dezvolți o mentalitate mai negativă, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Când apare o situație nouă, creierul tău începe automat să se plângă.

Plângerea constantă este, de asemenea, dăunătoare sănătății tale! Când te plângi, corpul tău eliberează cortizol, numit adesea hormonul stresului. Eliberarea constantă de cortizol vă pune corpul în modul de luptă sau de fugă, ceea ce vă crește tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge.

Plângerea constantă poate duce la o eliberare continuă de cortizol, ceea ce vă poate expune organismul în pericol pentru numeroase probleme de sănătate. Vă poate face mai susceptibil la colesterol ridicat, diabet, boli de inimă și obezitate. Dacă asta nu te face să te gândești de două ori înainte să te plângi, poate că următoarele ar putea:

A te plânge mereu duce la depresie și anxietate

Când ai chef să te plângi, există un anumit prieten sau membru al familiei la care apelezi mereu? Poate cineva care este dispus să se oprească asupra negativității și să te asculte. Datele din mai multe studii publicate în Clinical Psychology and Psychotherapy arată că a te plânge cuiva este asociat cu internalizarea problemelor, depresiei și anxietății. Cu alte cuvinte, implicarea în discuții repetitive și neproductive despre problemele tale poate promova o suferință emoțională suplimentară.

Dacă vorbești în mod constant prietenilor tăi despre problemele tale, s-ar putea să crezi că te descurci cu ele, dar de fapt îți sporești sentimentele negative. Un studiu publicat în Developmental Psychology a constatat că fetele care își împărtășesc problemele cu prietenele dezvoltă o prietenie consolidată, dar experimentează și o creștere a depresiei și a anxietății.

Alan Kazdin, profesor de psihiatrie infantilă la Universitatea Yale, a spus că rezultatele acestor studii sunt un avertisment pentru părinți. „Este bine să vorbiți puțin despre probleme, dar o atenție mare asupra traumei, rănilor și problemelor poate incuba – crește sau exacerba – efectul lor”, a explicat el.

 

Cum să întrerupi acest obicei

Cu toții suntem oameni. Ate plânge vine adesea de la sine. Însă, concentrarea asupra gândurilor pozitive de cele mai multe ori vă va ajuta creierul să reacționeze mai pozitiv la diferite situații în viitor.

Totul ține de atitudinea ta. Cercetările efectuate la Universitatea din California, Davis, au descoperit că oamenii care au lucrat zilnic pentru a cultiva o atitudine de recunoștință au experimentat o stare de spirit și energie îmbunătățite, împreună cu mai puțină anxietate din cauza nivelului scăzut de cortizol

.