Astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, se inaugurează Ecomuzeului Țării Moților, evenimentul fiind marcant prin semnarea Cartei Ecomuzeului de către reprezentanții comunelor care s-au alăturat acestei inițiative. În plus, va avea loc și dezvelirea unui monument la granița dintre județele Cluj, Alba și Bihor. Participanții vor avea parte de un program cultural și culinar specific fiecărui județ. Evenimentul va avea loc la Călineasa, locul de convergență a limitelor județelor Cluj, Alba și Bihor, vineri, 24 mai, începând cu ora 12:00.

„Un ecomuzeu, practic, este un spațiu, un teritoriu care conservă, protejează identitatea locală într-o altă formă decât s-a făcut în trecut, într-o clădire, într-un muzeu, într-o expoziție, pentru că un ecomuzeu, de fapt, este un spațiu viu, un spațiu în care oamenii trăiesc în continuare în comunitățile lor și își manifestă identitatea fără să o piardă chiar dacă evoluția socio-economică se vede și acolo, progresul tehnologic, însă oamenii sunt determinați să-și păstreze ceea ce înseamnă identitatea lor, identitatea locală”, afirmă Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni.

Ecomuzeul cuprinde sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând felul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului. În prima etapă, acesta va fi constituit din teritoriul a șapte-opt comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.