Sursă foto: actualdecluj.ro

Asociația București, în colaborare cu asociația locală Korzo, organizează un nou Tur al Revoluției din 1989 la Cluj, în memoria clujencei Luminița Mișan, care a fost ucisă în masacrul de la Fabrica de Bere pe 21 decembrie 1989.

Artistul grafic clujean Sergiu Mara a creat o lucrare artistică stradală în memoria Luminiței Mișan, la solicitarea celor două asociații. Pe 15 mai 2023, Luminița Mișan ar fi împlinit 55 de ani.

Cu această ocazie, sâmbătă, la ora 19, este programată o discuție cu antropoloaga Monica Stroe, specialistă în memorializarea socialismului, și sociologul István Horváth, specialist în obiceiurile din comunism, pornind de la cele 14 ornamente realizate de Luminița Mișan și de ceilalți angajați ai Cooperativei Arta Jucăriilor din Cluj, care vor fi oferite gratuit participanților la tur. Duminică, la ora 11, va avea loc un tur al Revoluției din 1989. Luni, la ora 11, este programată restaurarea mormântului Luminiței Mișan la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii.

Turul Revoluției include principalele locații relevante din perioada respectivă: sediul Securității Cluj, sediul Județenei Partidului Comunist, Piața Mihai Viteazul și centrul orașului. Organizatorii menționează că fiecare oprire aduce informații mai puțin cunoscute, care nu se găsesc pe Wikipedia și care au marcat atât viața de zi cu zi, cât și istoria României.

Inițiativa este gratuită, apolitică și independentă. Numărul de locuri disponibile pentru turul din data de 15 mai este limitat, iar înscrierile se fac prin intermediul unui formular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.