”Un procent de 31% dintre angajaţii din România şi-au exprimat îndoiala că îşi vor putea păstra actualul loc de muncă sau unul similar, până la vârsta de 60 de ani, cu 4 procente peste media UE, potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă”, analizat de compania de executive search Arthur Hunt România. Aceste cifre clasează România pe ultimele locuri din Uniunea Europeană.

Comparativ, în Portugalia, doar 16% dintre angajaţi consideră că nu şi-ar putea menţine acelaşi parcurs în carieră până la vârsta de 60 de ani, în Germania 17%, iar în Italia 21%.  

La polul opus se află Franţa şi Slovenia, unde 44% dintre francezi, respectiv 43% dintre sloveni, se văd în viitor într-un alt loc de muncă decât cel actual.

Motivele care stau la baza acestor îndoieli sunt multiple. Sunt factori de presiune care generează efecte psihologice negative, chiar şi în rândul executivilor, cum ar fi: stres cronic, stare de tensiune, lipsă de control, lipsa suportului social şi neîmplinirea profesională. În acest context, mulţi angajaţi români iau în calcul chiar şi reorientarea profesională.

„Rapoartele arată o creştere a riscului de deteriorare a sănătăţii mentale a angajaţilor, iar efectele acestui fapt sunt foarte greu de măsurat sau estimat. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe organizaţii includ în strategiile lor de HR planuri de transformare şi adaptare la noile realităţi, cu obiective clare, ce vizează retenţia angajaţilor talentaţi şi productivi, reorganizarea pentru eficienţă sporită şi dezvoltarea de noi competenţe pentru a facilita adaptarea la schimbări. Ar fi ideal dacă aceste companii, prin liderii lor, ar putea să pună mai mare accent pe pregătirea mentală a echipelor”, declară Sorin Roibu, managing partner Arthur Hunt România.

Totodată, ultimele evoluţii geopolitice şi contextul socio-economic actual, impredictibil, aduc cu sine presiuni suplimentare în organizaţii. Percepţia mediului de business de la începutul anului s-a schimbat la jumătatea acestuia. De la stadiul de “revenire” de după pandemie s-a trecut la “precauţie”, de la “recrutare” s-a ajuns la “restructurare”, iar de la “dezvoltare” – la “stabilizare”, punctează specialiştii în resurse umane şi executive search de la Arthur Hunt România.

Provocările economice şi sociale vor continua şi în următoarele luni, potrivit analizei Arthur Hunt România. Modificările fiscale aduc schimbări importante în mai multe sectoare cheie din economie. În domeniul IT, s-ar putea observa, în 2024, o limitare a creşterii remuneraţiilor sau a recrutărilor. De asemenea, sectorul real estate, dar şi cel bancar, ar putea întâmpina dificultăţi din cauza unui eventual ritm mai încetinit al construcţiilor civile, care ar putea aduce un acces limitat la credite.

Transformări majore au loc, însă, şi în mediul economic internaţional, iar acest lucru ar putea aduce României oportunităţi, prin relocarea operaţiunilor unor organizaţii europene sau globale în ţara noastră, dar şi prin dezvoltarea de noi afaceri, în special în sectorul de bunuri de consum, automotive şi chiar şi aeronautic, care ar avea un impact pozitiv asupra economiei naţionale.

Arthur Hunt este o companie din domeniul consultanţei în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul Executive Search, consultanţă de HR şi management al proceselor de schimbare în cadrul organizaţiilor medii şi de mari dimensiuni.