Directorul Administrației Naționale de Meteorologie(ANM) a anunțat că vremea va fi foarte diferită de la o zonă la alta. Meteorologul a dezvăluit și care vor fi valorile termice în următoarele zile.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie(ANM), Elena Mateescu, a declarat că într-o parte a țării vor fi ninsori și viscol, iar în cealaltă vor fi temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă. Meteorologul a dezvăluit și cum va fi vremea în weekend la munte.

„Într-adevăr, vorbim de o evoluție semnificativă și diferențiată la nivelul țării noastre în ceea ce privește mersul vremii. În regiunile intracarpatice, valorile de temperaturi și la această oră sunt cele mai ridicate.

În partea de nord-vest a țării 13 grade la Satu Mare, în timp ce în partea de est-sud-est a țării valori doar de 1-2 grade, de pildă, la București, iar în zona Moldovei vorbim pe toată regiunea, de temperaturi negative -4 grade la Negrești. Nu în ultimul rând, din punctul de vedere al manifestărilor specifice sezonului în care ne aflăm, strat de zăpadă consistent deja la Bâlea la 64 de centimetri, 59 la Vârful Omu, 43 la Călimani, în restul masivelor montane, între 4 până la 29 de centimetri respectiv Masivul Țarcu”, a spus directorul ANM.

Cod galben şi cod portocaliu de ninsori

Meteorologul a mai anunțat cod galben şi cod portocaliu de ninsori în mai multe zone din țară.

„Vorbim, până în această seară până la ora 22:00 de cele 2 alerte meteorologice de cod portocaliu și galben, codul portocaliu pentru județele Prahova, Buzău, Vrancea și zona montană a județului Dâmbovița, unde vor continua ninsorile.

Stratul de zăpadă va fi unul consistent și, de asemenea, vorbim și de nordul Olteniei, local Muntenia, sud-vestul Moldovei, unde, de asemenea, ploile vor continua, acumulându-se în continuare valori ce pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat.

Din punct de vedere termic, vorbim de o vreme la nivelul întregii țări mai caldă decât în mod obișnuit.

Cu aceste diferențieri regionale, valorile cele mai ridicate mâine între 7-8 grade, de asemenea în partea de vest, centru, nord-vest a țării, în timp ce în zonele sudice, sud-estice cel mult 5 grade Celsius cu doar 3-4 grade în Capitală. După care, începând de sâmbătă valori de temperaturi mai ridicate în cea mai mare parte a țării, între 2 până la 10 grade dar minime între -3 până la cel mult 5-7 grade”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la A3.