Mai multe companii de stat au alocat bugete consistente pentru prime de Crăciun acordate angajaților la sfârșitul anului trecut, conform unui clasament realizat de Economedia.ro, care a obținut date consolidate de la aceste societăți.

Pe primul loc în clasament se află Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, urmată de Poșta Română și de Societatea Națională a Sării.

Imediat după, în acest top al primelor se află două companii de stat din București: Societatea de Transport București (STB), cu un buget de prime de Crăciun de aproximativ 5 milioane lei, și Metrorex, cu 4 milioane lei alocate recompenselor de sărbători pentru angajați. Ambele companii precizează că primele de Crăciun sunt oferite în conformitate cu prevederile contractelor colective de muncă.

Economedia.ro raportează că, la sfârșitul anului trecut, Metrorex a acordat prime conform Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, fiecarei salariați fiind acordată o primă de 800 de lei. Compania a transmis că angajații care au fost sancționați disciplinar în anul 2022 nu au primit prime. Metrorex nu a comunicat bugetul total destinat primelor de sfârșit de an, dar, luând în considerare că compania are aproximativ 5.000 de angajați și fiecare a primit o primă de 800 de lei, totalul ar fi aproximativ 4 milioane lei.

La Societatea de Transport București (STB), au fost acordate prime de Crăciun, însă mai mici decât la Metrorex. Un angajat al STB a primit o primă de 500 lei, plata fiind efectuată în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă.

5 milioane de lei a fost suma totală a primelor, iar de ele s-au bucurat 9.839 de salariați. Angajații Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB, fostul RADET), nu au primit prime la finalul anului 2022.

Citeste mai mult pe: Gazeta de București.