Amendamentul care reînvie OUG 13! Dezincriminarea abuzului și neglijenței în serviciu în cazul unui prejudiciu mai mic de 250.000 de lei este asumată de Coaliție, a declarat, jurnalistilor președintele comisiei Juridice din Senat, senatorul PNL Cristian Niculescu Țăgârlaș.

Senatorul PNL a explicat că amendamentul însușit de către comisia Juridică are la bază o decizie a Coaliției de duminică seară, care i-a fost comunicată de mail.

Ședința Coaliției a avut loc în cerc restrâns duminică seara, iar la ea au participat Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Cătălin Predoiu. Iar, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, ar fi transmis mai departe către grupul parlamentar al PNL directiva ca amendamentele să fie trecute cu votul PNL.

„În urma deciziei politice de duminică seară din Coaliție ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau să fie însușite, conform regulamentului, de către senatori. S-a luat decizia ca membrii Comisiei Juridice din Coaliție PSD, PNL și UDMR să-și însușească amendamentele. Textele mi-au fost comunicate luni și le-am transmis membrilor comisiei și le-am acordat un termen de studiu pentru marți dimineața când le-am discutat și le-am supus votului”, a explicat Țăgârlaș.

Potrivit surselor politice, amendamentul și suma de 250.000 de lei au fost propuse și asumate în interiorul Coaliției de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Președintele comisiei Juridice Cristian Niculescu Tăgârlaș a declarat pentru HotNews.ro că amendamentele au fost primite luni pe mail și comunicate marți către toți membrii comisiei și dezbătute și votate miercuri dimineața.

Opoziția nu știa de modificări

Senatorii Opoziției nu știau de amendamentul introdus miercuri dimineața, înaintea ședinței de plen. Senatoarea USR Simona Spătaru a acuzat Coaliția de lipsă totală de transparență.

„Nu am avut acces la amendamentul care a fost introdus în raport. Nici măcar nu l-au citit azi-dimineață în comisie. Nu au explicat cum arată în final amendamentele, s-a făcut un vot, aşa, pe repede înainte, reprezentanţii Guvernului nu au fost întrebaţi dacă le susţin (…) S-a tratat cu superficialitate şi pe ascuns intenţiile faţă de cum arată acum în raport textul”, a declarat pentru HotNews.ro, Simona Spătaru.

În schimb președintele comisiei Juridice spune că amendamentele au fost comunicate tuturor membriilor din comisie.

Argumentul care stă la baza introducerii pragului de 250.000 de lei invocat de senatorul PNL și asumat de Coaliție are la bază decizia Curții Constituționale, susține acesta.

„Prin decizia CCR ni s-au impus două elemente pe abuza în serviciu ca să poată fi operațională această prevedere respectiv un prag valoric să nu fie simbolic, ci unul serios și doi, să fie determinat de intensitatea încălcării dispoziției legale și fost introdus termenul de consecințe grave”, a explicat Țăgârlaș.

La întrebarea dacă acele consecințele grave valorează 250.000 de lei, președintele comisiei Juridice a replicat: „Da sau sunt consecințe grave împotriva unor drepturi nepatrimoniale care vizează drepturile sau libertățile individului. Este o decizie politică pe care ne-am asumat-o în cadrul comisiei de către toți senatorii”.

La ședința comisiei Juridice dinaintea plenului de miercuri dimineața au participat și cei doi mebrii ai opoziției USR și AUR care au votat împotriva amendamentului.

Au votat și și-au însușit amendamentele în varianta propusă de Coaliție următorii senatori:

. Cristian Niculescu Țăgârlaș PNL
. Laura Moagher PSD
. Mihaela Banu PNL
. Robert Cazanciuc PSD
. Dănuț Cristescu PSD
. Károly Zsolt CSÁSZÁR UDMR
. Daniel Fenechiu PNL
. Patricia Moș PNL
. Ion Rujan PSD

Marius Toanchină PSD

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.