Vorbind despre provocările conflictului din regiune, Kathleen Kavalec a amintit cuvintele rostite de secretarul de stat Antony Blinken în timpul vizitei sale la Bucureşti din noiembrie 2022: „Determinarea noastră colectivă de a sprijini Ucraina este şi va continua să fie neclintită”.

„O Românie rezistentă economic, care îşi sprijină uşor nevoile defensive şi contribuie la securitatea comună, reprezintă un factor crucial pentru menţinerea acestei determinări”, a punctat Kathleen Kavalec, care a pledat în discursul său pentru reforme care să asigure o economie competitivă, esenţială într-o criză geopolitică.

„Nu doar Ucraina depinde de tăria noastră. Şi prietenii noştri din Republica Moldova merită un viitor independent, prosper, unul liber de influenţa malignă şi coercitivă a Rusiei, unul în care pot obţine pe deplin beneficiile economice aduse de integrarea în UE”, a arătat ambasadoarea SUA, salutând prezenţa la eveniment a premierului Republicii Moldova, Dorin Recean, şi a preşedintelui parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

„Sunt încântată că în această seară se află alături de noi prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, ceea ce ne oferă oportunitatea să extindem deja bunele relaţii existente între România, Republica Moldova şi Statele Unite”, a spus Kathleen Kavalec la Adunarea Generală a Camerei Americane de Comerţ din România.

Ea a subliniat în context importanţa independenţei energetice de Rusia şi a amintit că SUA vor ajuta în acest sens România – iar prin România, însăşi Europa – prin proiectele de la Cernavodă şi prin construirea de reactoare modulare mici.

„Ştim că Europa nu va fi liberă decât dacă este independentă energetic de Rusia. Parteneriatul nostru pentru dezvoltarea de reactoare suplimentare la Cernavodă şi construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni va ajuta România să obţină independenţă energetică şi securitate energetică durabilă pentru ea însăşi şi pentru Europa. Parlamentul României a făcut un pas important în această privinţă pe 14 martie, când a adoptat legislaţia pentru aplicarea unei garanţii suverane pentru proiectul de extindere de la Cernavodă, pas esenţial spre un viitor bazat pe energie curată”, a menţionat ambasadorul SUA, care şi-a rostit discursul în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

„A trecut doar puţin peste un an de la invadarea neprovocată şi îngrozitoare a Ucrainei de către Putin. În ciuda acestei provocări fără precedent la adresa Ucrainei şi a regiunii, comunitatea AmCham din România rămâne puternică şi a demonstrat cum contribuie membrii săi la o economie românească diversificată şi rezistentă. Cu acea forţă şi rezistenţă economică, ne vom afla într-o postură mai potrivită pentru a sprijini reconstrucţia Ucrainei după acest carnagiu”, a punctat Kathleen Kavalec.

În discursul său, ambasadoarea SUA a mai spus că pledează pentru un tratament echitabil al companiilor şi investitorilor din România, menţionând că aici activează 960 de firme americane, care au angajate aproape 110.000 de persoane. Înainte de a veni la post la Bucureşti, a povestit diplomatul, a avut întâlniri cu reprezentanţi a zeci de companii din SUA pentru a afla cu ce probleme se confruntă când vor să intre pe piaţa din România. Ea a subliniat că reformele, inclusiv cele din PNRR, ajută România să se dezvolte şi să aibă sprijinul SUA.