Președintele Consiliului Județean Alin Tișe explică starea proastă a gazonului de pe Cluj Arena la ultimele două meciuri jucate aici de U Cluj în acest an, și spune că sistemul de încălzire al terenului nu a fost folosit din cauza costurilor uriașe, pe care clubul Universitatea nu și le permite. De asemenea, șeful județului a spus că lucrările de montare a unui nou gazon vor demara îndată ce vremea o va permite, fiind demarate deja procedurile în acest sens. ”Va fi un gazon la standarde înalte care va permite unor echipe care doresc să joace și în perioada de iarnă, să o poată face, sigur, cu condiția ca ele să plătească toate costurile pe care un asemenea gazon le aduce cu ocazia unui meci, și cu trei zile înainte când se antrenează dar și perioada de meci”, a spus Alin Tișe.

”Suntem acum într-o procedură de schimbare a gazonului, regret ca echipa a fost nevoită să joace aceste două meciuri (cu Voluntari și Rapid, n.red) în aceste condiții. Așteptăm ca vremea să se îndrepte ca să putem schimba în totalitate gazonul. Practic, Consiliul Județean a demarat procedurile pentru a schimba nu doar gazonul, dar și sistemul de drenaj și sistemul de încălzire, și asta, repet, asta se va întâmpla odată ce vremea va permite.

Îmi cer iertare atât suporterilor, cât și celor două echipe care au jucat. Realmente, din noiembrie nu s-a mai putut schimba gazonul, a fost vremea nepotrivită. Suntem conștienți în momentul de față că vom găzdui și Europenele de tineret în iunie, deci din acest punct de vedere noi am parcurs și acești pași. Din păcate, vremea nu ne ajută acum, este frig, sistemul de încălzire nu este folosit pentru că curentul costă extrem de mult și echipele nu-și permit să plătească asemenea costuri, sau dacă ar plăti ar fi vorba de niște sume foarte mari pentru închiriat, și atunci, practic, rezultatul îl vedem.

Într-adevăr, nu sunt condiții optime, îmi asum această responsabilitate de a schimba acest gazon și de a-l aduce în condiții optime, însă în acest moment, din cauza vremii, nu putem interveni.

Sistemul de încălzire nu s-a folosit, și nici nu se poate folosi, pentru că în momentul de față, dacă ar fi folosit ar însemna cheltuieli uriașe trebuind să-l pornim cu o săptămână înainte de meciuri, fiind frig afara, și cheltuielile nu ar putea fi plătite de către clubul Universitatea.

Cluburile primesc bani din drepturile de televizare, s-ar putea folosi de aici bani în acest sens, dar este o problemă internă a clubului, și n-aș vrea să vorbesc despre asta, dar ceea ce vă asigur este că noi trebuie să avem această responsabilitate să oferim gazonul în condiții optime. De asta vă spuneam, că e un lucru pe care mi-l asum și mi-am cerut scuze public Dorința mea a fost să facem mult mai repede această schimbare, însă, realmente, timpul nu ne-a permis să intervenim. Iată că avem câteva meciuri în această perioadă de iarnă în care, în mod evident, dacă gazonul nu este încălzit și sistemul de drenaj nu funcționează în condiții optime, se adună apă și se creează acest noroi. Este o evidență, nu avem ce contesta, trebuie să ne mișcăm repede, o vom face și vom monta un gazon ca și pe stadionul CFR, la standarde UEFA și FIFA, după ce vremea ne va permite. Va fi un gazon la standarde înalte care va permite unor echipe care doresc să joace și în perioada de iarnă, să o poată face, sigur, cu condiția ca ele să plătească toate costurile pe care un asemenea gazon le aduce cu ocazia unui meci, și cu trei zile înainte când se antrenează dar și perioada de meci.

Nu întreținem gazonul prin angajații Consiliului Județean, sunt firme externe care fac asta, este posibil să fi apărut la ei erori în întreținerea gazonului de-a lungul timpului, dar nici asta nu este o scuză, pentru că noi plătim pentru această întreținere lunar, din banii clujenilor.

Din păcate aceste stadioane, precum Cluj Arena, găzduiesc și alte tipuri de evenimente tocmai pentru că sunt stadioane publice. Și atunci, eu văd o singură soluție: implementarea celui mai bun gazon, a celui mai bun sistem de drenaj și încălzire, și la fiecare eveniment public care folosește, gen concerte, să schimbe acest gazon. Cu alte cuvinte, orice eveniment care afectează gazonul, pista, sistemul de drenaj, să ducă în final la schimbarea integrală a gazonului. Cei de la Untold au schimbat porțiunea de gazon afectată, dar nici asta nu e o soluție, pentru că și acolo unde nu era afectat gazonul este afectat sistemul de drenaj prin presare”, a spus Alin Tișe, la Prima Sport, după partida dintre U Cluj și Rapid de vineri seara.

Sandu Mureșan