Sursă foto: servuscluj.ro

Asociațiile neguvernamentale din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Alba au oportunitatea să se înscrie în campania lansată de Banca Regională pentru Alimente în această săptămână. ONG-urile partenere vor beneficia gratuit de alimente salvate de la risipă și alte produse, destinate distribuirii către persoanele aflate în nevoie.

Printre produsele oferite se regăsesc fructe și legume, cereale, produse de panificație, conserve, lactate, dulciuri, precum și, ocazional, produse nealimentare, cum ar fi articole de igienă sau vestimentare.

Eligibile pentru participare sunt asociațiile din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba care desfășoară programe sociale adresate: orfelinatelor și caselor de copii, căminelor pentru vârstnici, refugiaților, persoanelor cu dizabilități fizice sau psihice, persoanelor fără adăpost, familiilor aflate în situații de sărăcie, persoanelor în risc de excluziune socială, persoanelor care se confruntă cu crize medicale și sociale, persoanelor cu dependențe de substanțe.

Asociațiile interesate se pot înscrie gratuit în perioada 11-17 martie prin completarea unui formular disponibil Aici. Ulterior, acestea vor fi contactate de reprezentanții Băncii Regionale pentru Alimente Cluj pentru detalii suplimentare și stabilirea unor întâlniri.

„În România se risipesc în fiecare zi 6.000 de tone de mâncare. Până în acest moment, noi, prin Banca Regională pentru Alimente Cluj, am colectat într-un an peste 1.000 de tone de alimente. E nevoie să avem mai multe asociații pentru a ne extinde impactul. E nevoie să salvăm mai multă hrană de la risipă. Avem însă zone neacoperite unde hrana se risipește: există magazine care ar putea dona la final de zi, dar nu sunt asociații în zonă care să preia hrana.
Ne dorim ca mai multe persoane să afle despre această situație ca să se poată implica. Banca pentru Alimente poate ajuta pe oricine vrea să lupte împotriva risipei alimentare și a sărăciei”, declară vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.

Alimentele oferite provin de la magazine sau lanțuri de retail care colaborează cu Banca pentru Alimente. Produsele considerate surplus sunt donate și ajung în depozitul băncii, iar reprezentanții și voluntarii anunță imediat asociațiile partenere din zonă cu privire la disponibilitatea acestora.

Fiecare asociație poate prelua o anumită cantitate de alimente de la depozitul băncii sau de la magazinele partenere, în funcție de numărul și categoria beneficiarilor pe care îi deservesc. ONG-urile distribuie apoi produsele primite în diferite moduri: fie le utilizează pentru a găti pentru persoanele aflate în nevoie, fie oferă produsele direct acestora.

Înscrierile pentru noi asociații sunt deschise până duminică, 17 martie, prin completarea formularului disponibil AICI.

În prezent, peste 200 de ONG-uri sunt parteneri ai Băncii Regionale pentru Alimente Cluj. Printre acestea se numără Fundația Prison Fellowship, Serviciul de Ajutor Maltez Cluj, Remar, Teen Challenge, Masa Săracilor, Căsuța Bucuriei, Centrul Emaus, Casa de Copii de la Dumbrava, Vă Ajutăm din Dej, Asociația Umanitară Dreptul la Viață Huedin, Dorcas Aid, Sfântul Onufrie Florești, Rise 2 Shine, Notorious Learning Projects, OAC Alba Iulia, Asociația Pro Assisto Câmpia Turzii și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.