Aceste noi reglementări prevăd, între altele, obligaţia ca anumite centrale pe cărbune să-şi capteze emisiile de dioxid de carbon, în loc să le emită în atmosferă.

EPA’s announces the “national environmental youth advisory council”:

“People as young as 16 [will have] the opportunity to make recommendations directly to me … B/c young people always deserve a seat at the table … We need your sense of justice”

— Tom Elliott (@tomselliott)

PREMIERĂ

În cazul în care aceste măsuri intră în vigoare, Agenţia Protecţiei Mediului (EPA) va impune – pentru prima oară – restricţii emisiilor de dioxid de carbon ale centralelor deja existente.

Producţia de electricitate reprezintă aproximativ un sfert dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale Statelor Unite.

La fel ca la o primă încercare – în preşedinţia lui Barack Obama -, aceste reglementări probabil că vor fi atacate în justiţie.

Ele pot împiedica emiterea a ”peste 600 de milioane de tone de carbon până în 2042” – echivalentul emisiilor ”a jumătate dintre vehiculele americane într-un an”, a declarat directorul EPA Michael Regan.

EPA Administrator Michael Regan announces a new rule to require coal and gas-fired power plants to reduce their greenhouse gas pollution by 90% between 2035 and 2040 or shut down:

“Today’s announcement only solidifies our commitment to protecting those who are most vulnerable.”

— The Recount (@therecount)

El avertizează că ele vor antrena închiderea centralelor pe cărbune, dar dă asigurări că vor avea un ”impact neglijabil asupra preţului electricităţii”.

Concret, reglementările propuse variază în funcţie de tipul centralei, de nivelul utilizării şi de eventuala dată a închiderii prevzzută.

Agenţia se sprijină pe tehnici de captare şi stocare de CO 2 care sunt încă puţin răspândite şi costisitoare.

Guvernul mizează pe dezvoltarea lor, după ce a obţinut în 2022 adoptarea unei legi – Inflation Reduction Act, IRA – care prevede o majorrare a creditelor fiscale ale centralelor care folosesc aceste tehnici.

CENTRALE PE GAZE NATURALE ŞI CĂRBUNE

O primă categorie priveşte centralele termice care folosesc turbine cu vapori – adică în principal centrale pe cărbune.

Potrivit noilor reglementări, cele care urmează să existe în continuare după 2040 sunt obligate să instaleze tehnologii care să permită captarea a 90% din dioxidul de carbon emis – începând din 2030.

În schimb, nu se impune nicio restricţie centralelor pe cărbune care urmează să fie scoase din funcţiune până în 2032 sau chiar până în 2035 în cazul celor care operează sub 20% din capacitatea lor.

EPA subliniază că instalarea acestor tehnologii va necesita timp şi va fi rentabilă mai ales în cazul centralelor care operează mai mult timp.

Biden EPA Administrator Michael Regan:

„Our work is not sacrifice. These aren’t restrictions, as some would say. This is about seizing the moment.”

No, this is about seizing working class wealth so politicians can live like kings while we eat bugs.

— IT Guy (@ITGuy1959)

În cazul centralelor pe gaze naturale, care folosesc turbine cu combustie, se propun două căi.

Pe de o parte, se propune captarea dioxidului de carbon, iar pe de altă parte captarea hidrogelului cu emisii scăzute de carbon.

Noile centrale pe gaze naturale folosite la capacitate mare au obligaţia să capteze 90% din CO 2 până în 2035 sau să folosească hidrogen cu emisii scăzute de carbon de 30% până în 2032, şi de 96% până în 2038.

Aceleaşi reglementări se aplică celor mai mari centrale pe gaze naturale care există în prezent.

ELECTRICITATE NEUTrĂ ÎN CARBON

Michael Regan dă asigurări că aceste propuneri sunt ”100%” în linie cu angajamentele lui Joe Biden, care a promis o producţie de electricitate neutră în carbon încă din 2035.

Ele se înscriu ”într-o serie de acţiuni”, subliniază el.

În 2015, Barack Obama a anunţa un plan în vederea reducerii emisiilor de CO 2 ale centralelor, care a fost blocat înainte să intre în vigoare.

Curtea Supremă – sesizată în acest dosar – a limitat în 2022 capacitatea de acţiune a EPA.

Potrivit hotărârii Curţii, reglementări generale care ar avea drept consecinţă să oblige la o tranziţie de la carbon către alte surse de energie depăşeşte autoritatea agenţiei.

Măsurile prezentate joi sunt confome ”abordării tradiţionale” a EPA de a acţiona în baza ”Clean Air Act”, dă asigurări Regan.

”Suntem convinşi că ne aflăm în aceste limite”, a insistat el.

Înainte de a fi finalizate, noile reglementări este necesar să fie supuse, o anumită perioadă, dezbaterii publice.

Aceste măsuri ”semnalează că era poluării nelimitate a centralelor electrice a trecut”, salută Dan Lashof, de la organizaţia World Resources Institute.

El regretă însă că propunerea nu merge mai departe în privinţa centralelor pe gaze naturale.

Unele organizaţii de apărarea mediului sunt foarte critice cu tehnicile de captare şi stocare ale carbonului (CCS) şi se tem că ele permit centralelor poluante să existe în continuare, în loc să se treacă direct la energii regenerabile.

În prezent, în lume există doar 35 de instalaţii de captare şi stocare a CO 2 în procese industriale sau în generarea electricităţii, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).

Capacitatea lor anuală totală de captare este de aproximativ 45 de milioane de tone de CO2, în contextul în care emisiile totale se ridică la 37 de miliarde de done de CO2 la nivel mondial.

În 2022, aproximativ 60% din producţia electrică a Statelor Unite provenea de la centrale pe gaze naturale (40%) sau pe cărbune (20%), potrivit Agenţiei Americane de Informaţii despre Energie, urmate de centrale nucleare (18%) şi energii regenerabile (21,5%).