Indicele paneuropean Stoxx 600 a urcat cu 0,98%, recuperând la rândul său pierderile din timpul şedinţei de tranzacţionare, existâns semne că pieţele financiare revin la calm.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 1,12%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,27%, în timp ce FTSE 100 al bursei din Londra a crescut cu 0,93%.

UBS a fost de acord să cumpere Credit Suisse, în efortul de a reduce riscul de contagiune asupra sistemului bancar global.

Autorităţile şi autorităţile de reglementare elveţiene au ajutat la facilitarea tranzacţiei, anunţată duminică, în timp ce Credit Suisse era în pragul colapsului.

Dimensiunea Credit Suisse a fost o preocupare pentru sistemul bancar, la fel ca amprenta sa globală, având în vedere multiplele sale subsidiare internaţionale.

Bilanţul băncii cu o isitorie de 167 de ani era la sfârşitul anului trecut de aproximativ 530 de miliarde de franci elveţieni, de aproximativ două ori mai mare decât cel avut de Lehman Brothers când s-a prăbuşit.

Banca rezultată în urma fuziunii va fi uriaşă, cu active totale investite de peste 5.000 de miliarde de dolari şi ”oportunităţi de valoare durabilă”, a declarat UBS într-un comunicat, duminică seara.

Preşedintele băncii, Colm Kelleher, a declarat că achiziţia a fost ”atractivă” pentru acţionarii UBS, dar a clarificat că ”în ceea ce priveşte Credit Suisse, aceasta este o salvare de urgenţă”.

”Am structurat o tranzacţie care va păstra valoarea rămasă în afacere, limitând, în acelaşi timp, expunerea la declin. Dobândirea capacităţilor Credit Suisse în ceea ce priveşte gestionarea averii, activele şi serviciile bancare universale elveţiane va spori strategia UBS de a-şi dezvolta afacerile cu capital redus”, a adăugat el într-un comunicat.

Neil Shearing, economist-şef de grup la Capital Economics, a declarat că preluarea completă a Credit Suisse ar putea fi cea mai bună modalitate de a pune capăt îndoielilor cu privire la viabilitatea sa ca afacere, dar ”diavolul va fi în detaliile” acordului de cumpărare UBS.

O problemă este că preţul raportat de 3,25 miliarde de dolari (0,5 CHF per acţiune) echivalează cu ~4% din valoarea contabilă şi aproximativ 10% din valoarea de piaţă a Credit Suisse la începutul anului, a subliniat el într-o notă de luni.

”Acest lucru sugerează că o parte substanţială din activele de 570 de miliarde de dolari ale Credit Suisse pot fi fie depreciate, fie percepute ca riscând să fie depreciate. Acest lucru ar putea genera nervozitate reînnoită cu privire la sănătatea băncilor.”