Cutremur în Rusia! Un rus, care a decis să părăsească Grupul Wagner, după ce a luptat patru luni de zile în Ucraina, și a fugit în Norvegia, va fi judecat în curând. Iată ce acuzații i-au fost aduse.Un fost membru al Grupului Wagner va fi judecat în NorvegiaA fugit din Rusia:  Andrei Medvedev, cetățean rus în vârstă de 26 de ani, fost membru al Grupului Wagner, alături de care a luptat patru luni în Ucraina, apoi a dezertat în noiembrie 2022, urmează să fie judecat în Norvegia, țară în care s-a refugiat în ianuarie 2023.Acesta va fi judecat pentru că a fost implicat într-o încăierare cu forțele de ordin la Oslo, potrivit informațiilor transmise de Parchetul din Norvegia.

Andrei Medvedev a fost arestat în noaptea de marţi spre miercuri, în urma unei încăierări care a avut loc lângă un bar din Oslo, potrivit unei copii a actului inculpării, pe care a obținut-o agenția de presă AFP. Circumstanţele exacte ale încăierării nu au fost precizate, însă documente judiciare arată că Andrei Medvedev, care era în stare de ebrietate, s-a opus arestării sale, apoi i-a atacat fizic pe poliţiştii de la postul de poliţie.

Tânărul rus urmează să fie judecat pe data de 25 aprilie 2023.De ce a fugit Andrei Medvedev în Norvegia?Potrivit sursei citate anterior, Andrei Medvedev a povestit că a traversat frontiera ruso-norvegiană, în Arctica, în noaptea de 12 ianuarie spre 13 ianuarie, printre sârmă ghimpată, sub gloanţele grănicerilor ruşi, care l-au urmărit cu câinii de pază. El a cerut azil în Norvegia şi s-a declarat pregătit să depună mărturie împotriva Grupului Wagner, mărturie ce poate fi preţioasă în clarificarea problemei crimelor de război comise de armata Rusiei în Ucraina.

Andrei Medvedev a dat asigurări că are cunoştinţă despre execuţii unor membrii ai Grupului Wagner care au refuzat să se întoarcă pe câmpul de luptă, precizând că are o înregistrare video care surprinde aceste execuţii.De la sosirea sa în Norvegia, unde a fost interogat de către o unitate a poliţiei însărcinată să ancheteze crimele de război din Ucraina, Andrei Medvedev le-a dat de furcă autorităţilor norvegiene. În ianuarie 2023, el a fost arestat pentru scurt timp, potrivit avocatului său (Brynjulf Risnes), din cauza „unor încălcări ale regulilor de securitate sub care este plasat”. Peste câteva zile de la acest incident, Brynjulf Risnes a refuzat să-l mai reprezinte, fără să dea explicaţii.Momentan, presa internațională nu cunoaște informații despre cariera sa sau despre circumstanţele în care acesta a fugit din Rusia. Câțiva experţi militari estimează că tânărul rus nu a putut să traverseze frontiera Rusiei, extrem de bine păzită, fără să fie ajutat.