Marți, 14 noiembrie, 20 de companii italiene evaluează oportunități de colaborare cu firme românești, cu ocazia unei conferințe organizate de ITA – Agenția Italiană de Comerț Exterior, în colaborare cu Ambasada Italiei la București, Camera de Comerț Italiană pentru România și Confindustria România.

„Ediția din 2023 a evenimentului “Italy & Romania: Building together” subliniază încă o dată importanța pe care țările noastre o acordă dezvoltării infrastructurilor sustenabile. Alegerea de a ne concentra pe domeniul sanitar răspunde dorinței specifice de a arăta oportunitățile oferite de România într-unul dintre domeniile cruciale atât pentru bunăstarea comunității, cât și pentru creșterea economică, conștientizând faptul că sănătatea este un bun public de primă necesitate. România, într-adevăr, se confruntă cu provocări importante în sectorul sanitar.”, a declarat Ambasadorul Italiei la București, Excelența Sa Alfredo Durante Mangoni.

Ambasadorul Italiei la București, Excelența Sa Alfredo Durante Mangoni.

În acest context, conferința de Follow-Up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE în România, intitulată “Italy & Romania: Building Together-Health Infrastructure” cu accent pe infrastructura spitalicească și echipamentele aferente. O delegație italiană, formată din douăzeci de companii active în domeniul proiectării, construcțiilor și echipamentelor spitalicești, vor evalua noi oportunități de colaborare cu companiile românești.

Coordonat de Ambasadei Italiei la București, evenimentul este organizat de ITA – Agenția Italiană de Comerț Exterior, în colaborare cu Camera de Comerț Italiană pentru România și Confindustria România, precum și cu sprijinul partenerilor media „Agenda Construcțiilor”, „Bursa Constructiilor”, “Business Cover”, „Informateca” și “Medical Market”. Evenimentul va avea loc la Crowne Plaza Bucharest Hotel, Sala Ballroom, și face parte dintr-un program de lucru de trei zile, conceput cu obiectivul de a aprofunda multiplele posibilități de colaborare și schimb de experiență între companiile din Italia și cele din România, active în domeniul infrastructurilor spitalicești și a echipamentelor aferente.

Conform ANCE – Asociația Italiană a Societăților de Construcție, „Misiunea în România reprezintă pentru ANCE ocazia de a consolida relațiile comerciale și de a pune bazele unor noi parteneriate cu o țară care a prezentat dintotdeauna un mare interes pentru firmele de construcție. Va fi posibil, în mod special, să se aprofundeze oportunitățile prezente în domeniile infrastructurii din transporturi și celor sanitare, două sectoare prioritare ale Planului Național de Redresare și Reziliență, unde companiile asociate au la activ experiență și know-how solide, putând juca un rol de primă importanță în colaborarea cu companiile românești.”

“Asociația OICE, Asociația Organizațiilor Italiene de Inginerie, Arhitectură și Consiliere Tehnico-Economică, participă la misiunea economica la București, organizând prima reuniune de coordonare alături de instituția omoloagă românească ARIC, împreună cu care, în noiembrie 2022, a semnat un Memorandum de colaborare pentru activități comune în România și în State terțe. Accentul pe sectorul spitalicesc este foarte interesant și datorită contribuției pe care unele societăți italiene de inginerie, care sunt de altfel prezente în cadrul misiunii, o aduc în România prin studii de fezabilitate, proiectare și coordonare de activități pentru anumite spitale din țară, cu ajutorul finanțărilor comunitare și naționale, dar și ale unor instituții multilaterale. România este o piață de referință importantă pentru ingineria italiană, un trend ascendent în previziunile de internaționalizare pe următorii trei ani. De altfel, companiile italiene s-au reconfirmat pe primul loc și pentru anul fiscal 2022, în topul adjudecării contractelor de consultanță finanțate de BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – operativă în România, dar și în alte țări din Europa Centrală și de Est.”, a declarat Marco Ragusa, Director Relații Economice Internaționale – OICE.

CONFORM ULTIMULUI RAPORT AL OICE, ÎN CURSUL ANULUI 2022, COMPANIILE ITALIENE DIN DOMENIILE INGINERIEI ȘI ARHITECTURII AU OBȚINUT REZULTATE RELEVANTE.

Câștigurile la nivel internațional au crescut, ajungând să reprezinte aproape 30% din total, atingând valoarea de 4,5 miliarde de euro. Previziunile generale pentru anul 2023 arată câștigurile de peste granițe într-o continuă creștere, cu aproximativ 30% față de cele realizate în 2022. Italia se distinge ca fiind a treia țară la nivel mondial în ceea ce privește numărul de companii implicate în procesul de internaționalizare.

Sectorul înregistrează o atenție ascendentă acordată temelor legate de mediu și de tranziția energetică, promovând soluții mai sustenabile și adoptarea unor tehnologii avangardiste.

Companiile cu mai mult de 500 de angajați ating vârfuri de câștig extern în jur de 90%.

Cele cu mai puțin de 10 angajați, în jur de 16%. Societățile cu peste 500 de angajați (10% din eșantion) acoperă 60% din câștigurile totale. Domeniul infrastructurilor este un sector lider în producția externă, cu un procentaj de 41%, urmat de sectorul energetic cu diferitele sale ramuri (27%), și de domeniul planificării și construcțiilor (19%).

În 2022, zonele geografice de importanță prioritară pentru activitatea internațională a societăților italiene au fost Orientul Mijlociu (27%) și Africa (18%), urmate de Uniunea Europeană (16%) și de țările Europene din afara UE (10%). Perspectivele pentru perioada 2023-2025 confirmă importanța acestor regiuni, cu un interes în creștere față de Uniunea Europeană (29%), apoi față de țările europene din afara UE (13%), Africa și Asia urmând de asemenea un trend ascendent, iar Orientul Mijlociu își menține nivelul de relevanță.

Industria italiană de construcții s-a dovedit, în toți acești ani, deosebit de dinamică, înregistrând o creștere substanțială a profiturilor obținute în străinătate, chiar și pe piețe din ce în ce mai competitive. Pe de altă parte, piața românească este promițătoare și promovează proiecte publice și private la scară largă, cu o tendință ridicată de absorbire a fondurilor comunitare, care vor deveni din ce în ce mai relevante în următorii ani.

Vezi și Preţul uleiului de măsline crește costul felurilor tradiţionale de mâncare din Italia şi Spania

Delegația italiană va fi condusă de Vincenzo Ercole SALAZAR SARSFIELD – Coordonatorul pentru promovarea în străinătate a sectorului infrastructuri și mari proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională, și coordonată de asociațiile italiene de referință, ANCE – Asociația Italiană a Societăților de Construcție, OICE – Asociația Organizațiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectură și Consiliere Tehnico-Economică și ANIE – Federația Italiană a Companiilor din Sectorul Electronic și Electrotehnic.

Programul prevede discursuri din partea reprezentanților români și italieni, atât la nivel instituțional cât și comercial, cu obiectivul principal de a consolida oportunitățile de colaborare și schimb de experiență între companiile din România și din Italia, precum și de a furniza un cadru complet al proiectelor de infrastructură sanitară programate în România, în special cele finanțate de Uniunea Europeană și susținute de organizații financiare internaționale.

Ziua conferinței va cuprinde câteva momente menite să faciliteze activitatea de networking între participanți, inclusiv un prânz de afaceri care va separa cele două părți ale zilei. Întâlnirile vor favoriza dialogul și schimbul de opinii între profesioniștii din domeniul construcțiilor, proiectării, companiile de inginerie din sectorul construcțiilor, distribuitorilor de echipamente spitalicești, clinicilor private, spitalelor, etc., atât din Italia cât și din România, și vor reprezenta cadrul perfect pentru a evalua oportunitatea unei noi participări legate de procedurile de licitație, de acordurile de subcontractare și de furnizarea de servicii de proiectare, formare și transfer tehnologic.

STATUTUL PARTICIPANȚILOR LA NIVEL INSTITUȚIONAL, O ASOCIERE DE COMPANII CARE CONFIRMĂ UN INTERES CONTINUU FAȚĂ DE PROIECTAREA DE TIP MADE IN ITALY, DIN PARTEA UNEI ȚĂRI ÎN CARE EXISTĂ DEJA O PREZENȚĂ STABILĂ, DAR UNDE MAI ESTE UN SPAȚIU AMPLU PENTRU A DEZVOLTA NOI PARTENERIATE ȘI PENTRU A ABORDA NOI VIZIUNI ASUPRA PROIECTĂRII.

Articolul 14 noiembrie: Ediția din 2023 a evenimentului “Italy & Romania: Building together a apărut prima dată pe Business Time.